BiH među najgostoljubivijim zemljama za turiste

turizam, turisti, BiHBosna i Hercegovina nalazi se na osmom mjestu liste najgostoljubivijih zemalja za turiste, koju je objavio Svjetski ekonomski forum početkom ovog mjeseca.

U Izvještaj o konkurentnosti turističkih zemalja za 2013. godinu ušlo je 140 zemalja svijeta. Jedna od glavnih stavki u širokoj analizi bila je kategorija “odnos građana prema turistima”.

U ukupnom rangu najgostoljubivijih zemalja, Bosna i Hercegovina zauzima osmo mjesto sa 6,6 bodova od mogućih sedam, što je odličan rezultat.

Ispred naše zemlje nalaze se: Island na prvom mjestu sa 6,8 bodova, koliko ima i Novi Zeland na drugom mjestu. Na trećem mjestu nalazi se Maroko sa 6,7 bodova, koliko imaju i Makedonija, Austrija i Senegal. Na šestom mjestu nalazi se Portugal sa 6,8 bodova, koliko imaju i BiH, Irska i Burkina Faso, piše CNN.

Listu najmanje gostoljubivih zemalja predvodi Bolivija sa 4,1 bod. Nakon nje slijede Venecuela, Rusija, Kuvajt, Latvija, Iran, Pakistan, Slovačka, Bugarska i Mongolija na posljednjem mjestu.

Posted by on 2013-03-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login