BiH na milionskom gubitku zbog kosovskih carina

BiH, izvozKosovo, jedina zemlja sa kojom je BiH imala suficit, uvela je carine na bh. proizvode. To je za domaće izvoznike milionski gubitak.

Roba iz BiH od stupanja na snagu Odluke Vlade Kosova da za bh. proizvode uvede carinu, skuplja je za 10 posto, što je čini nekonkurentnom.

Bh. izvoznici kažu kako je za očekivati da će zemlje koje su priznale Kosovo, poput Hrvatske, uzeti primat na tržištu, a bh. izvoznicima ne preostaje ništa drugo nego da se okrenu nekim drugim tržištima, piše RSE.

Vlada Kosova od 20. jula primjenjuje Odluku o uvozu carina za bh. proizvode od 10 posto jer, kako stoji u obrazloženju, ni BiH, kao ni Srbija, ne priznaju pečate kosovske carine. Uvođenje carine značiće milionski gubitak za bh. izvoznike.

Jedno od preduzeća koje je u posljednje tri godine izvozilo svoje proizvode na Kosovo je TT Kabel iz Širokog Brijega. Direktor ovog preduzeća Duško Tomić kaže da njihovi proizvodi uvođenjem ove odluke nisu više konkurentni na tom tržištu, ali i napominje da će štetu ovako donesene odluke najviše osjetiti građani Kosova.

„U zadnje tri godine otkad je TT Kabel krenuo sa proizvodnjom kabela, tržište Kosova je uvijek bilo zanimljivo. S ovom carinom koju je Kosovo uvelo prema našim proizvodima mi nemamo više mogućnosti da budemo konkurentni na tom tržištu.

Nije nam svejedno, svako tržište je zanimljivo samo po sebi, ali nešto će se morati napraviti jer ovakva situacija nikome ne odgovara, pogotovu ljudima na Kosovu koji nemaju svoje tvornice. Ono će kabele morati uvoziti, a nama svima predstavlja jednak problem. Sve u svemu, i bez toga mi smo se okrenuli prema tržištima Zapadne Evrope“, kaže Tomić.

Zvečevo Lasta Čapljina, tvornica keksa i vafla, taman je počela proširivati svoju saradnju sa kosovskim kompanijama. Komercijalni direktor Stojan Krešić kaže da se oni i dalje nadaju da će odluka uskoro biti povučena, te da će se saradnja nastaviti.

„Ove godine smo počeli od izvoziti mjesečno po šleper – šesti i sedmi mjesec po jedan šleper. Ove godine smo išli na sajam na Kosovo i sa njima smo obavili razgovore šta i kako se ponašati u narednom periodu jer se već znalo za ove probleme koji će biti sa BiH i Srbijom u vezi sa uvozom roba. Ja sam u kontaktima sa njima još uvijek, tako da se ja nadam nastavku saradnje. Na osnovu razgovora konkretno sa firmom sa kojom ja radim, mislim da imamo dobre pozicije da nastavimo daljnju saradnju. Ja ne mogu govoriti generalno za druge robe iz BiH šta će biti“, kazao je Krešić.

Politička prepucavanja naštetila privredi

BiH je samo u prvih šest mjeseci ove godine izvezla robu u vrijednosti od 80 miliona eura, koliki je inače bio godišnji izvoz na Kosovo. A i poslovi koji su dogovoreni sa tamošnjim firmama sada su dovedeni u pitanje, kaže ekonomski stručnjak Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

„Ja moram naglasiti da je tržište Kosova izuzetno značajno, pogotovo u zadnjih tri godine, sa godišnjim izvozom od preko 80 miliona eura. S druge strane, izuzetno mali uvoz sa teritorije Kosova na teritoriju BiH – od svega milion, daje za pravo da je BiH u suficitu skoro 80 miliona.

Ovom odlukom proizvođači, odnosno izvoznici BiH su u potpunosti oštećeni, jer će se smanjiti konkurentska sposobnost, povećati cijena – i otvoriti mogućnost da ovo izuzetno značajno tržište, pogotovo u narednom periodu, preuzme neko drugi“, ocjenjuje Hasić.

S druge strane, uvođenje carina za bh. proizvode predstavlja kršenje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini koji su potpisale sve zemlje regiona. Ministarvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je prošle sedmice protestno pismo predsjedavajućem CEFTE, kojim traži da se oni koji ne poštuju sporazum sankcionišu. Kako saznajemo u Ministarstvu, odgovor još nije stigao.

Ipak, treba napomenuti da ovaj problem traje već dvije godine koliko je Vlada Kosova upozoravala da će povući ovakve poteze ukoliko BiH i Srbija ne priznaju carinski pečat Kosova, napominje Duljko Hasić, ekonomski stručnjak Vanjskotrgovinske komore BiH.

„Nažalost, odluka Vlade Kosova je čisto političke prirode. Da podsjetim: vlasti BiH nisu priznale Republiku Kosovo, ustvari nisu priznale pečat njihove carinske uprave. Vlada Kosova je povukla potez – i ovo nije problem od juče. Mi iz Vanjskotrgovinske komore, odnosno Asocijacije bh. izvoznika, smo upozoravali da može nastati problem. I on je zaista nastao. Znači, ta politička prepucavanja na relaciji BiH i Kosovo osjetila su se i evo imamo i posljedice koje su zaista nesagledive prirode. Izgubili smo tržište od preko 100 miliona eura“, kaže Hasić.

Kosovo je najavilo i da će, ukoliko se ne postigne dogovor sa bh. vlastima, uvesti embargo na uvoz bh. proizvoda, kao što je slučaj i sa proizvodima iz Srbije. No, nadležni ministri u BiH su na kolektivnom godišnjem odmoru, te će epilog ove situacije biti poznat tek u septembru.

Posted by on 2011-08-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login