BiH na posljednjem mjestu po direktnim inostranim investicijama

Bosna i Hercegovina, BiH, ekonomija, investicijeBiH je na posljednjem, a Makedonija na pretposljednjem mjestu na Balkanu po direktnim inostranim ivesticijama u prošloj godini, navodi se u posljednjem izvještaju Konferencije za trgovinu i razvoj UN (UNKTAD).

Konsultant UNKTAD-a Branko Vukmir precizirao je da su direktne inostrane investicije u Makedoniji u prošloj godini iznosile 293 miliona dolara i ovaj iznoz veći je jedino od ulaganja stranaca u BiH, koji su prošle godine u BiH investirali 63 miliona dolara.

Srbija je u prošloj godini sa 1,3 milijardi stranih ulaganja bila lider u regionu, ali je taj iznos daleko manji od 2006. godine, kada su stranci uložili 4,2 milijarde dolara.

Na drugom mjestu bila je Slovenija sa 834 miliona dolara, a na trećem Hrvatska sa 583 miliona dolara, navodi se u izvještaju UNKTAD-a.

Skopski “Utrinski vesnik” prenosi da su inostrane investicije u prošloj godini smanjene i u Srbiji, Bugarskoj i Hrvatskoj, koje su prije svjetske krize imale veoma visok nivo stranih ulaganja.

Inostrane inivesticije u Hrvatskoj u 2008. godini iznosile su šest milijardi dolara.

Posted by on 2011-07-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login