BiH na posljednjem mjestu u regionu po slobodi trgovine

izvoz uvozBiH je zauzela je 80. mjesto po slobodi trgovine među 132 zemlje svijeta i ovim plasmanom našla se na posljednjem mjestu u regionu, navodi se u izvještaju o slobodi globalne trgovine za 2012. godinu Svjetskog ekonomskog foruma.

BiH je u odnosu na prije dvije godine, kada se radio izvještaj, nije napredovala, te je ostala na 80. mjestu sa 3,87 bodova, od mogućih sedam.

Kada su u pitanju zemlje regiona, Slovenija je 33. poziciji, Crna Gora na 39,Hrvatska na 46, Makedonija 69, a Srbija na 71. mjestu.

Najbolje pozicije BiH je zauzela iz otvorenosti tržišta i to 48. mjesto, po čemu je u regionu ispred Slovenije, Bugarske i Rumunije, dok je najlošije plasirana iz graničnog uređenja i nalazi se na 97. poziciji svjetske liste.

Kada je u pitanju razvijenost transportne i kumunikacijske infrastrukture BiH se plasirala na 80. mjesto, dok je iz segmenta poslovnog okruženja zauzela 78. mjesto.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS Saša Grabovac rekao je da je loš plasman BiH i nepomjeranje sa mjesta, kada je u pitanju sloboda trgovine, neće ohrabriti strane investitore da ulažu na tržište BiH, dok će problem graničnog uređenja postati još veći ulaskom Hrvatske u EU.

Posted by on 2012-05-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login