BiH: Najveće devizne rezerve od osnivanja Centralne banke

euroDevizne rezerve Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) su 31. decembra 2013. godine iznosile 7,068 milijardi KM, a 3. januara ove godine 7,082 milijardi KM, što je najveća vrijednost od osnivanja Centralne banke BiH.

Devizne rezerve CBBiH su na kraju 2013.  osiguravale pokriće uvoza robe i usluga za 6,1 mjeseci.

U strukturi ukupnih deviznih rezervi likvidni portfolio je učestovovao sa 44,18 posto, investicioni portfolio s 53,50 posto i monetarno zlato s 2,32 posto.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić je nedavno na pres konferenciji kazao da ukupni prihodi i finansijski rezultat CBBiH najvećim dijelom zavise od efekata, odnosno prihoda ostvarenih upravljanjem i investirajem deviznih rezervi.

Prema njegovim riječima, uprkos veoma nepovoljnim uvjetima u kojima se odvijao ovaj proces u 2013., Centralna banka BiH je ostvarila profit od oko 30 miliona KM.

Viceguverner je naveo da proces restrukturiranja deviznih rezervi još traje, pri čemu se vodi računa o likvidnosti, sigurnosti i profitabilnosti CBBiH, a primjenjuje se i aktivniji pristup upravljanju portfolijem deviznih rezervi, čime se nastoji kompenzirati nizak nivo kamatnih prihoda.

Posted by on 2014-04-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login