BiH nema statističke podatke koji će pokazati stvarni broj konzumenata droga

narkomanija, ovisnost, BiHŠirom svijeta se 26. juni obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama, a Ujedinjene nacije su uputile poruku nade koja glasi:“ Poremećaji izazvani korištenjem droge se mogu spriječiti i liječiti“.

“Prije deset godina su tim povodom u BiH bile manifestacije npr. sportom protiv droge, međutim, glavne, inicijalne stvari bi trebale dolaziti od vrha. Trebali bi postojati vladini uredi koji se bave zloupotrebom droga i koji bi upozorili na sve njene štetnosti da bi svako individualno počeo razmišljati koliko je to zapravo oko nas i da svako od nas može bar malo uraditi na sprečavanju tog problema” – kazao je u razgovoru za Agenciju FENA predsjednik Udruženja „Proslavi oporavak” i koordinator Mreže oporavljenih ovisnika (RUN – Recovered User’s Network) koja se zalaže za prava i podizanje glasa oporavljenih ovisnika Borislav Goić.

Glavna tema o kojoj se govori u svijetu jeste legalizacija marihuane.

Tako je, podsjeća Goić, u američkim državama Kolorado i Vašington 1. januara stupio na snagu zakon kojim se odobrava slobodna kupovina marihuane, dok je upotreba kanabisa u medicinske svrhe već legalizirana u 19 američkih država, a u mnogim tim državama upotreba kanabisa u “zabavne svrhe” ne smatra se kao krivično djelo.

Države Kolorado i Vašington su uspostavile sistem u kojoj lokalne vlasti nadgledaju uzgajanje kanabisa, distribuciju i marketing u “kofi šopovima” te će osobe iznad 21 godine moći kupitii do 28 grama marihuane.

U tom kontekstu Goić kaže da je „BiH u prednosti jer je u zaostatku svjetskih trendova kada je u pitanju legalizacija marihuane”.

“Ko bi u bh. društvu regulisao legalnu prodaju marihuane?! Svašta bi se dešavalo … to bi bilo dostupno kao što je dostupan alkohol. Zapitajmo se gdje bi to otišlo?” – kazao je Goić .

Ističe da se mora napraviti jasna koordinacija između onih koji donose zakone i onih koji ih provode.

“Droge je uvijek bilo i biće, nije glavni problem da li će droge biti ili neće, nego je bitno da se stvori društvo u kojem će doći do smanjenja zloupotrebe droge” – kazao je Goić.

Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika „Proslavi Oporavak“ je nevladina organizacija koja djeluje na razini cijele Bosne i Hercegovine.

“Vizija Udruženja “Proslavi oporavak” je da se svim oporavljenim ovisnicima pruže uslovi da se uključe u društvenu zajednicu kao produktivni članovi i da oni svojim primjerom kvalitetnog življenja i ličnom odgovornošću utječu na uklanjanje stigme ‘jednom ovisnik, zauvijek ovisnik’“ – kaže Goić.

U sklopu svog rada, Udruženje se bavi i podizanjem svijesti društvene zajednice o štetnosti zloupotrebe droga i važnosti liječenja ovisnika.

Nažalost, kaže Goić, BiH nema statističke podatke koji će pokazati stvarni broj konzumenata droga.

Provoditi što više i što kvalitetnije vrijeme sa svojom djecom, poruka je Goića.

“Znati gdje je tvoje dijete, s kim je, posebno u dobi od 14. do 18. godine, jedan je od načina prevencije ovisnosti o drogama “– kaže Goić.

Ovisnost kao bolest, ljudi često ne prepoznaju, a uvjetno, kaže Goić, to znači da osoba ne može upotrijebiti u potpunosti svoj kapacitet.

“Kad osoba postane ovisnik što je slijed zloupotrebe droga, njegovi prioriteti se u potpunosti poremete. Njegov jedini cilj je drogiranje. Kada si ovisnik ti nemaš opcija kao onaj što nije ovisan. Jedan u nizu problema, jeste i neznanje i neinformiranost o posljedicama drogiranja. Droga uništava život, ubija snove, droga uništava sve” – kaže Goić.

Kako bi se spriječila konzumacija i zloupotreba droga, mnoge zdravstvene ustanove naglašavaju važnost represivnog aparata, ali i edukacije.

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama je prilika da se svako uhvati ukoštac s problemom zloupotrebe droge oko nas. Drugačije bi bilo kad bi cijelo društvo shvatilo koliki je zapravo problem ovisnosti o drogi.

“Ako društvo shvati da svako ima odgovornost i da pozitivnim primjerom života utiče na svakoga, onda ćemo svi biti pažljiviji naspram drugog. Isto tako, oni koji kreiraju strategije će se potruditi shvatiti da se radi o našoj djeci, o mladim ljudima koji mogu postati puni potencijal za državu i društvo, ali u sekundi mogu postati problem” – upozorava Goić.

Svi trebaju preuzeti odgovornost shodno „funkcijama na kojima se nalaze“, poruka je Goića uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama.

Posted by on 2014-06-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login