BiH od prosječne selekcije izrasla u moćnu fudbalsku reprezentaciju

Fudbalska reprezentacija, BiH
Fudbalska reprezentacija, BiH

Britanski “The Telegraph,”jedan od najtiražnijih britanskih listova, donosi opsežnu priču o evoluciji fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine iz jedne prosječne u nacionalnu selekciju koja ima mentalitet da se ne boji nijedne protivničke ekipe predstojećem Svjetskom prvenstvu (SP) u Brazilu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugledni list navodi kako “većina Bosanaca i Hercegovaca misli da oni igraju bolje i od reprezentacije Engleske uoči predstojećeg Mundijala u Brazilu, iako Britanci insistiraju na tome da su njihovi preci izmislili fudbal”.

List podsjeća kako su građani BiH godinama bili na rubu “loma živaca” jer su skoro svake kvalifikacije završavali tik iza selekcija koje su za samo nekoliko bodova više uspijevale osigurati plasman na velika prvenstva.

“Godinama je cijela BiH bila isfrustrirana činjenicom da se druge reprezentacije kvalifikuju na velika prvenstva dok bi BiH uvijek bila blizu tog cilja i pored činjenice da ima vrlo talentovanu fudbalsku naciju. BiH je onda promijenila svoga selektroa. Doveli su Safeta Sušića”, piše ”The Telegraph”.

Dodaje je kako je upravo ovaj čovjek napravio revoluciju u selekciji BiH i od nje načinio reprezentaciju “koja se ne boji nikoga” i koja je gladna pobjeda i uspjeha.

“Sušić je bio spreman da napravi revoluciju u nacionalnom timu. On je bio dio vrlo talentirane generacije fudbalera bivše Jugoslavije. Igrao je fudbal sa šarmom i vrlo često je postizao golove. U selekciju BiH je unio mišljenje i pristup da mogu pobijediti bilo koga. Sada se tako u BiH eventulani poraz protiv, recimo, selekcije Rumunije ili, pak, Slovačke smatra velikom sramotom”, navodi se u tekstu.

Ipak, napominje se i kako Sušić ima sreće da u reprezentaciji ima nekoliko igrača koji su među najboljima na svojim pozicijama u Evropi.

“Sušić ima i sreće, jer u svome sastavu trenutno ima vrlo talentirane igrače kao sto su Edin Džeko, Asmir Begović i Miralem Pjanić. Također, i Nogometni savez je konačno učinio vrlo značajne korake u pogledu unutrašnje organizacije. Najvažnije od svega je to da je Sušić od jedne vrlo emocionalne selekcije napravio racionalnu i pametnu reprezentaciju”, zaključuje poznati list.

Na kraju se dodaje kako će se nacionalna reprezentacija BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ”sigurno predstaviti u lijepom svjetlu”, te se naglašava kako je u grupi sa Argentinom, Iranom i Nigerijom sve moguće.

Posted by on 2014-01-14. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login