BiH poziva EU i zemlje regiona da zajedno rješavaju pitanje migranata

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, pozvalo je Evropsku uniju (EU) i zemlje regiona na zajedničku odgovornost i aktivnosti na rješavanju migrantskog pitanja.

Vučjak, izbjeglice, migranti, Bihać, Ajdin Kamber
Vučjak, izbjeglice, migranti, Bihać, Ajdin Kamber

“Pozivamo tijela EU i zemalja regiona na zajedničku odgovornost i aktivnosti na rješavanju pitanja migracija, suzbijanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima kako bi se poboljšala situacija za migrante kao i lokalne zajednice izložene povećanom migracijskom pritisku”, navodi se u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva su uputili zahvalu svim vladinim i nevladinim organizacijama kao i međunarodnim organizacijama u BiH na dosadašnjoj saradnji i pomoći u osiguranju zaštite migranata i upravljanju migracijskim tokovima.

Podsjetili su da se prioriteti BiH za postizanje boljeg upravljanja migracijama predstavljeni kroz pet prioriteta koji se odnose na bolju kontrolu granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH i jačanje readmisijskih kapaciteta.

“Također, prioriteti Bosne i Hercegovine pokazuju opredijeljenost za primjenu međunarodnog prava na polju ljudskih prava i međunarodnog izbjegličkog prava kao i sprječavanja krijumčarenja migranata. U situaciji migrantske krize, prepoznata je potreba za bliskom saradnjom s lokalnim zajednicama koje su izložene povećanom migracijskom pritisku kao i potreba jačanja državnog tijela za upravljanje migacijama u BiH. Istovremeno, štiteći prava osoba u kretanju, BiH ima obvezu zaštiti vlastite građane kao i uspostavljeni sustav koji reguliše pitanja migracija”, poručili su iz državnog ministarstva sigurnosti.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2000. godine proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata. Na taj dan je 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica.

“Migracije su postale globalni fenomen i prema posljednjim objavljenim podacima Ujedinjenih nacija međunarodni migranti čine 3,5 posto globalne populacije. I Bosna i Hercegovina se kao dio evropskog kontinenta našla na karti globalnih kretanja. Prvenstveno kao zemlja porijekla migranata koji su našli svoj novi dom u drugim zemljama širom svijeta i koji svojim sposobnostima doprinose finansijskom, socijalnom i kulturološkom razvoju kako zemlje prijema tako i našeg društva”, podsjetilo je Ministarstvo sigurnosti.

Posted by on 2019-12-18. Filed under Banja Luka, Bihać, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login