BiH prijeti nestanak ukoliko ne dođe do povećanja stope nataliteta

 natalitetBiH, Makedonija i Rusija nalaze se među deset država koje bi mogle nestati ako ne bude povećana trenutna stopa nataliteta, procjena je tima istraživača iz UN.

Prema kalendaru nestanka čovječanstva nestanak prijeti i Rumuniji, Mađarskoj, Malti, Slovačkoj, Makau, Hong Kongu i Singapuru.

Istraživači tvrde da će posljednji stanovnik Rusije umrijeti 2888. godine, što je za oko 800 godina, dok će Ukrajina doživjeti istu sudbinu 400 godina kasnije, prenose Ria “Novosti”.

Kada je riječ o SAD to će se dogoditi mnogo kasnije, tek za 100.000 godina.

Prema ovoj procjeni, među državama koje će nestati posljednje, osim SAD, su i Norveška, Francuska, Azerbejdžan, Tunis, Djevičanska ostrva, Sveta Lucija, Južna Koreja, Australija i Antili.

Stručnjaci UN smatraju da neke zemlje neće nestati. Prije svega to su države u Africi, na Bliskom istoku, osim Irana, te zemlje centralne Azije i Kakvaza.

Državama kao što su Afganistan, Pakistan, Indija, Monoglija, Indonezija, Filipini, kao i većina država Latinske Amerike, osim Brazila i Čilea, ne prijeti nestanak.

UN redovno objavljuje ovakve podatke pod nazivom “Istraživanja o svjetskoj populaciji”. Istraživači nakon proračuna na osnovu trenutne stope nataliteta utvrđuju za svaku zemlju datum smrti posljednje žene, što označava kraj reprodukcije populacije.

Posted by on 2011-10-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login