BiH prva u Evropi po broju kladionica

Kladionica

Kladionica

Bosna i Hercegovina je prva u Evropi po broju kladionica, a na drugom mjestu je Srbija, pokazuju nova istraživanja. Procjenjuje se da u BiH svaka peta osoba igra neku od igara na sreću, a to otvara mogućnost da postane kockar.

Računa se da u BiH ima oko 500.000 ovisnika o igrama na sreću, zapravo kocki. Sigurno je da tome u najvećoj mjeri doprinosi politička i ekonomska kriza, odnosno teška besparica s jedne, a s druge strane činjenica da su građani iz dana u dan bombardovani raznim igrama na sreću što podstiče građane daupravo preko tih igara riješe svoje egzistencijalne probleme – kažu psiholozi koji u igre na sreću ubrajaju sve gdje se ulaže novac da bi se zaradio mnogo veći novac, piše San.

– Po definiciji Svjetske zdravstbene organizacije kockanje spada u bolesti zavisnosti, a psiholozi upozoravaju da kockara u našoj zemlji nije lako prepoznati za razliku od, recimo, alkoholičara.

– Kockari dugo skrivaju svoj problem, vješto ga kriju i od članova svoje porodice sve dok ne upadnu u velike novčane probleme – objašnjavaju psiholozi i dodaju da se ovisnik o igrama na sreću može prepoznati po nekoliko karakteristika – manipulacijama i laganju, čestoj bezrazložnoj razdražljivosti, gubitnku interesovanja za sva životna pitanja, promjenama raspoloženja i poremećenom sistemu vrijednosti.

Zanimljivo je, kako pokazuju istraživanja, da se i žene u BiH sve više kockaju.

– Muškarci koji se kockaju traže uzbuđenje, zabavu i način da lako i brzo dođu do novca. Žene se uglavnom kockaju zbog depresije, usamljenosti i porodičnih problema – tumače psiholozi.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login