BiH ranjiva na terorizam

Wikileaks Wikileaks je ponovo objavio depeše američke ambasade u Bosni i Hercegovine iz protekle tri godine, koje se, između ostalog, odnose na Rafineriju Brod, prudske pregovore i borbu protiv terorizma.

“Uprkos etničkoj polarizaciji i svađama među bosanskim političkim liderima koje su omele rad Vlade, bosanskohercegovačke službe sarađivale su sa Sjedinjenim Državama po pitanjima međunarodnog terorizma. Bosna je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom komunikacijom među agencijama i sigurnosnim strukturama.

Nastojanja zvaničnika Republike Srpske da oslabe državne institucije usporila su napore za poboljšanje operativne sposobnosti u borbi protiv terorizma i finansiranja terorista. Ovi faktori rezultirali su time da je Bosna ranjiva na korištenje kao potencijalno tlo za terorističke operacije u Evropi”, navodi se u izvještaju američke ambasade u BiH o terorizmu za 2009. godinu.

U depeši se ocjenjuje da su mogućnosti Agencije za istrage i zaštitu SIPA ograničene, ali da je ona unaprijedila saradnju sa policijskim snagama u oba entiteta po pitanju borbe protiv terorizma.

Dalje se navodi da je državna obavještajna agencija OSA osigurala odličnu saradnju i da su bosanske vlasti generalno imale razumijevanja za zahtjeve Sjedinjenih Država po pitanju antiterorističkih aktivnosti. Konstatuje se također da se problem terorizma manje politizira u BiH nego što je to bilo prije.

U depeši se izvještava i o tome da je u decembru 2008. Bosna prihvatila tri bivša zatočenika iz Guantanama. Navodi se također kako su neki bivši članovi mudžahedinske brigade, kojima je osporeno državljanstvo od državne komisije za revizije, uložili žalbe na ove odluke, te kako ovi postupci predugo traju.

Pominje se i slučaj Rijada Rustempašića i još tri osobe koje su u novembru 2009. uhapšene zbog sumnji u terorizam i trgovinu oružjem.

“Bosanska organizacija Aktivna islamska omladina podijelila se u frakcije i više nije oficijelno registrovana organizacija. Ipak, neki njeni bivši članovi nastavili su da šire ekstremističku doktrinu. Ovi bivši članovi ostali su u vezama sa ekstremistima u Zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Državama”, izvijestila je američka ambasada u BiH State Department, piše Oslobođenje.

Bivši član Aktivne islamske omladine Nusret Imamović i njegova zajednica u Gornjoj Maoči privlače pojačanu pažnju, kaže se dalje u izvještaju.

“Postoji zabrinutost da on i njegovi sljedbenici pokušavaju stvoriti zajednicu koja primjenjuje šerijatsko pravo i funkcioniše van bh. pravnog sistema”, navodi se u izvještaju o terorizmu za 2009, koji je američka ambasada uputila State Departmentu.

Posted by on 2011-08-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login