BiH: U novembru uvoz veći od izvoza

uvoz izvozBosna i Hercegovina je u novembru ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 702 miliona KM i uvoz u vrijednosti od jedne milijarde i 293 miliona KM.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je u okviru ostvarene vanjskotrgovinske robne razmjene BiH u tom mjesecu, pokrivenost uvoza izvozom iznosila 54,3 posto.

Tokom 11 mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od sedam milijardi i 566 miliona KM, što je za 16,6 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio 14 milijardi i 115 miliona KM, što je za 14,4 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U tom periodu pokrivenost uvoza izvozom bila je 53,6 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio šest milijardi i 549 miliona KM.

Milinović je naveo da u periodu januar-novembar 2011. kao glavne trgovinske partnere možemo izdvojiti Hrvatsku i Njemačku, što znači da se najviše izvozilo i uvozilo iz tih dviju zemalja.

Posted by on 2011-12-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login