BiH u začaranom krugu, tek 2014. izlazimo iz krize!

BiH, ekonomija, krizaBosna i Hercegovina u iduće tri godine ne može očekivati osjetniji oporavak ekonomije. Tek 2014. mogli bismo ostvariti rast od dva posto, ali će i dalje ostati visok procent nezaposlenosti (28 posto).

To su prognoze Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, koji je za BiH zajedno sa Slovenijom, Srbijom i Hrvatskom predvidio najsporiji rast u grupi od 20 zemalja regiona.

‘Ekonomija u BiH teško da će osjetno rasti ili se smanjiti u 2012. godini. Za sada, ne postoji ništa što će poduprijeti očekivanja snažnijeg pada BDP-a. Za razdoblje nakon 2012. godine, BiH može računati na blagi nastavak rasta BDP-a. Glavni poticaji moraju doći izvan BiH. Cijene će ostati relativno stabilne, a na tržištu rada neće biti osjetnijih poboljšanja’, kaže se u analizi Bečkog instituta.

Stručnjaci predviđaju da će BiH tek 2014. godine imati dva posto BDP-a. Predviđanja za kraj 2012. su da će BDP biti na nivou od 0,5 posto. U 2013. bi trebao iznositi 1,5 posto, da bismo na kraju 2014. mogli doći do solidnih dva posto BDP-a.

Blagi optimizam

Što se tiče nezaposlenosti, BiH je i dalje u “začaranom krugu”. Trenutna nezaposlenost (27,6 posto) neće se mnogo mijenjati u naredne dvije godine. Blagi optimizam može donijeti i činjenica da se nezaposlenost neće povećavati, a prognoze analitičara Instituta su da bi na kraju 2014. mogla iznositi 28 posto.

Predvodnice oporavka regiona bit će Turska, Rusija, Ukrajina i Kazahstan s prosječnom stopom rasta od oko pet posto. Ekonomski uspjeh većine zemalja zavisi od oporavka eurozone, a sve pokazuje da je on vrlo slabašan.

Oporavak privatnih investicija, smatraju analitičari Instituta, također će ići vrlo teško.

Posted by on 2012-05-09. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login