Bihać: Otvorena izložba Muhameda Kafedžića

Bihać

Bihać

U Gradskoj galeriji u Bihaću u petak navečer otvorena je izložba sarajevskog umjetnika Muhameda Kafedžića, pod nazivom “100 Views of Ukyio-e”. Izloženo je 20 radova, rađenih u tehnici akrilik na platnu, a koji su dio autorovog postdiplomskog rada.

“Nastali su inspirisani japanskom kulturom i umjetnošću, prije svega pop-artom”, kazao je Kafedžić naglašavajući da su teme u tom periodu iste kao sada.

Direktor Gradske galerije, Adnan Dupanović izrazio je zadovoljstvo što ovogodišnji program ove ustanove počinje tom izložbom.

Po njegovim riječima, radi se o jednoj vrsti likovnog pristupa, jedinstvenog u region.

Izložba će biti postavljena do 14. februara, a Kafedžiću je ovo inače drugi put da se predstavlja bihaćkoj publici.

“Prvi put je to bilo 2005. godine u okviru Coltan festa”, kazao je Dupanović, dodajući da je Kafedžić i tada, još kao student, bio inspirisan istočnjačkom umjetnošću.

Muhamed Kafedžić rođen je 1977. godine u Zenici. Student je postdiplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Slikarstvo, u klasi prof. mr. Seada Musića, dok mu je mentor na teorijskom dijelu rada prof. dr. Ibrahim Krzović. Živi i radi u Sarajevu.

Posted by on 2012-01-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login