Bihać: Potpisan sporazum između nacionalnih parkova

Bihać, UnaU okviru 9. međunarodnog ekološkog sajma “EKO BIS 2011.“ u Bihaću je upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji između nacionalnih parkova Plitvička jezera iz Republike Hrvatske i Una iz Bosne i Hercegovine.

Potpisali su ga direktori nacionalnih parkova Plitvička jezera i Una, Branislav Šutić i Amarildo Mulić, a nastao je kao zajednička želja i potreba svih zainteresiranih strana, u okviru projekta “Održavanje ruralnih zajednica i njihovog tradicionalnog okruženja kroz jačanje upravljanja okolišem na prekograničnim zaštićenim područjima Dinarskog luka“.

Saradnja će se prvenstveno bazirati na zajedničkom očuvanju i zaštiti prirode, odnosno prirodnog fenomena, jer se radi o dva nacionalna parka, koji su iako ih dijeli državna granica, dio jedne prirodne cjeline.

Pored toga, radiće se na zajedničkim projektima prekogranična saradnje, sa kojima će se aplicirati prema sredstvima predpristupnih fondova EU-a. Ovu saradnju podržalo je i Federalno ministarstvo turizma i okoliša, o čemu je govorila ministrica Branka Đurić.

Sporazum je nastao kao rezultat dugogodišnje neformalne saradnje između općina Bihać i Plitvička jezera, koju je započeo tadašnji općinski načelnik, a danas premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača, koji je prisustvovao ovom svečanom činu.

Posted by on 2011-09-09. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login