Bijeljina: Organizovana Škola ljudskih prava za mlade

Bijeljina

Bijeljina

Sedmodnevna Škola ljudskih prava za mlade u organizaciji Helsinškinskog odbora za ljudska prava završava se danas u Bijeljini, a proteklih dana pohađalo je 20 srednjoškolaca iz četiri opštine.

Ovo je druga po redu Škola ljudskih prava za mlade, u okviru koje su mladi iz Lukavca, Prnjavora, Doboja i Bijeljine učili o osnovnim principima demokratije. Koordinator programa Aleksandra Letić rekla je Srni da polaznici ove škole prođu kroz sedmodnevnu obuku o ljudskim pravima, tranzicionoj pravdi, sociološkim aspektima religije, evropskim integracijama, stereotipima i predrasudama, omladinskom aktivizmu i rješavanju konflikata.

“Polaznici stiču pravo da u svojim lokalnim zajednicama organizuju omladinske grupe koje mi finansijski i programski podržavamo kroz njihove projekte”, rekla je Letićeva i dodala da u BiH trenutno ima pet omladinskih grupa, te da svaka od njih broji oko 30 članova.

U okviru Škole, a u saradnji sa Udruženjem Roma “Otaharin” iz Bijeljine i Centrom za dramski odgoj iz Mostara sinoć je u bijeljinskom hotelu “Drina” izvedena dramska predstava o temi ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije.

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj već 11 godina organizuje škole ljudskih prava za mlade, u okviru regionalnog programa “Edukacija o ljudskim pravima za aktivno građanstvo na zapadnom Balkanu”, a pod pokroviteljstvom norveškog Ministarstva inostranih poslova. Ove godine Škola je trajala od 6 do 13. maja.

Posted by on 2012-05-13. Filed under Bijeljina, Doboj, Lukavac, Prnjavor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login