Bitka za Unu i prva pobjeda građanskog aktivizma

Nacionalni park UnaZasad je izvojevana velika prva pobjeda u bici za rijeku Unu.. Naime, vijećnici grada Bihaća na vanrednoj sjednici održanoj danas jednoglasno su odlučili povući Odluku o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim konkursom – tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prenos hidro elektrane na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica.

Tako je višesedmična borba aktivista urodila plodom. U bitku za rijeku Unu  uključio se veliki broj aktivista i ljudi iz javnog života ne samo Unsko-sanskog kantona, već i čitave Bosne i Hercegovine.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke izjavila je da najoštrije kritikuje planove za izgradnju hidroelektrana na rijekama kao što je Una.

“To moraju biti posljednja mjesta koja ćemo da ugrozimo radi profita pojedinaca. Ovo je važna pobjeda koja je uslijedila nakon vrlo jasnog stava lokalne zajednice. Očekujemo i od kantonalnog i federalnog nivoa vlasti da će poštovati volju građana i vlasti Grada Bihaća po pitanju očuvanja i korištenja rijeke Une” istakla je ona.

Aida Sejdić, najpoznatija aktivistkinja iz Bihaća kazala je za BUKU kako ova odluka sigurno nije kraj borbe, dobijena je tek jedna bitka.

”Borba se nastavlja, a mi ćemo biti spremni da se organizirano i masovno suprotstavimo bilo kakvom narušavanju prirodnog bogastva i raznolikosti ekosistema rijeke Une. Nećemo odustati dok se potpuno ne odustane od planiranih aktivnosti na Uni. Što se tiče današnjeg povlačenja odluke, očekivali smo ovakav ishod vanredne sjednice. Sve ovo što se događalo zadnjih 7 dana, reakcije sa različitih strana, pritisak javnosti i građanski aktivizam, doveli su do današnjeg povlačenja odluke” kaže za BUKU Sejdićeva.

Ona kaže da su aktivisti za sad zadovoljni, ali će i dalje pratiti rad Gradskog vijeća i po potrebi reagovati.

„Odlučni smo u svojoj namjeri da sačuvamo Unu ovakvu kakva je sad i ništa nas neće spriječiti u tome” rekla nam je Aida.

Daniel Pavlić iz Ekološke kulturne scene iz Hrvatske Kostajnice kazao je  kako je civilni sektor još jednom pokazao svoju snagu, ali i poruku lokalnim vlastima da se ne smiju donositi ovakve odluke bez javnosti!

Aktivisti i ljubitelji Une i Unsko-sanskog kantona, uvijek mogu računati na podršku Ekološko kulturne scene EKS iz Hrvatske Kostajnice i ostalog
nevladinog sektora Pounja, jer nas spaja Una. Iako smo dobili ovu bitku, nastavit ćemo s borbom za očuvanje rijeke Une, a vijećnicima Bihaća poručujemo da se ugledaju na kolege iz Dubrovnika, koji za velikih vrućina i južine ne donose nikakve bitne odluke”.

Armin Amidžić iz Udruženja ABC iz Bihaća kaže za BUKU da je povlačenje današnje odluke od strane Gradskog vijeća Bihać primjer kako ova država može ići naprijed, a to je upravo aktivnim građanima koji promatraju odluke vlasti i svojim prisustvom i aktivizmom vrše pritisak.

„Borba za Unu koja je danas privremeno dobijena pokazatelj je toga. Kad kažem privremeno mislim na to da se u Viječnici Gradskog vijeća Bihać moglo čuti kako će se ova odluka vratiti kad tad pred Vijeće i da će se priča o ovoj tematici ponovo odobriti” kaže za BUKU Amidžić.

Naš sagovornik ističe kako se danas za govornicom u Vijeću Bihaća moglo čuti svašta, a što pokazuje licemjerstvo lokalnih političara.

”Na govornici smo danas mogli vidjeti trapave političare koji su prije samo nekoiko dana glasali za gradnju, a danas protiv i koji su se iskreno pokajali i to su javno priznali za govornicom, također mogli smo vidjeti i one koji su zalutatli u politici a takvih nam je najviše u državi pa su na žalost raspravu je i ovaj put srozavali na najniži nivo i na kraju je ponovo glasali suprotno od svojih stavova” zaključuje Armin Amidžić.

Posted by on 2015-07-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login