Bivša šefica MI5: Nismo znali za mučenje zatvorenika

Eliza Manningham-Buller

Eliza Manningham-Buller

Eliza Manningham-Buller, koja je na čelu britanske obavještajne službe bila od 2002. do 2007., kaže da su Amerikanci izmišljali različite laži da bi od svojih saveznika krili činjenicu da zarobljenike ispituju mučenjem.

Prva specijalistica za protuterorizam na čelu britanske obavještajne službe MI5, danas barunica Maningham-Buller i zastupnica u Domu lordova, izjavila je da je za zloglasni waterboarding i druge metode mučenja saznala tek nakon svog odlaska u penziju. Amerikanci su, kaže ona, bili u stanju svašta izmisliti kako bi prikrili izvlačenje informacija iz pripadnika Al-Qa’ide nečovječnim metodama.

Nakon parlamentarnih upita o navodnoj upletenosti britanskih obavještajnih službi u mučenja, bivša šefica MI5 kategorički je demantovala da su Britanci znali čime se Amerikanci služe, i objasnila kakve su odgovore dobivali na svoje upite o izvorima informacija:

“Amerikancima je bilo vrlo bitno da mi ne saznamo šta oni rade, kao što su to krili i od svojih građana”, rekla je pred parlamentom i navela primjer Khalida Sheikha Mohammeda, za koga se raspitivala 2002. ili 2003.:

“Rekla sam svojim zaposlenicima: “Zašto je on progovorio?” jer sam znala po svojim iskustvima sa irskim zarobljenicima, irskim teroristima, da oni nikad ne progovore. Odgovorili su mi: “Amerikanci kažu da je on jako ponosan na svoja postignuća pa ih opisuje kad ga pitaju za njih.” Tek kad sam otišla u penziju pročitala sam da je on ustvari bio waterboardiran (mučen vodom) 160 puta”.

Vrhunska profesionalka sa 33 godine obavještajnog iskustva kaže da se britanski špijuni ponose time što su neupadljivi i efikasni, za razliku od načina na koji se špijuni prikazuju u TV serijama. Ali Amerikanci su previše skloni uzimati TV-serije kao uzor:

“Žalosna činjenica je da su Cheney, Rumsfeld i Bush oduševljeno gledali “24”.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login