Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH najavljuju protest upozorenja

veteraniBivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su pravo na penzionisanje stekli na osnovu zakona usvojenog prije prošlogodišnjih opštih izbora, ali penziju ne primaju, 1. decembra, na Dan Oružanih snaga BiH, okupiće se ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu da bi iskazali protest što nadležne institucije ne poštuju zakone.

“Ovim skupom želimo vlastima da stavimo do znanja da mi, dojučerašnji pripadnici Oružanih snaga i naše porodice, i pored usvojenog zakona bukvalno gladujemo, dok oni proslavljaju Dan Oružanih snaga i troše pare na proslave”, rekao je danas Srni bivši pripadnik Oružanih snaga i jedan od organizatora skupa Senad Hubijer.

Prema njegovim riječima, na skupu 1. decembra okupiće se bivši vojnici koji su u Oružane snage BiH došli iz VRS, HVO i Armije BiH.

“Jednodnevnim protestom upozorićemo vlasti BiH da ćemo ubrzo, ako iz privremenog budžeta, budžetskih rezervi ili bilo kog drugog izvora finansiranja ne budu obezbijeđene naše penzije, ponovo doći pred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu”, dodao je Hubijer.

On je najavio da će u tom slučaju na proteste biti pozvana i boračka udruženja iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Hubijer je rekao da je protestno okupljanje 1. decembra najavljeno Sipi i drugim nadležnim institucijama.

Ranije je bilo najavljeno da će bivši pripadnici Oružanih snaga BiH sutra protestovati pred Vladom FBiH u Sarajevu, ali se od ovog protesta odustalo zato što, prema Hubijerovim riječima, ne bi bile prisutne kolege iz Republike Srpske.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Posted by on 2011-11-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login