Blokiran račun Doma zdravlja u Srebrenici

Srebrenica

Srebrenica

Domu zdravlja u Srebrenici blokiran je račun zbog 76.000 KM neizmirenih obaveza u prethodnim godinama, a ukupan dug ove ustanove premašio je milion KM, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Nenad Milošević.

Milošević navodi da je račun blokirala Poreska uprava Republike Srpske i da je Dom zdravlja uplatio 5.000 KM, ali da nema mogućnosti da izmire kompletan iznos da bi deblokirali račun.

On kaže da je, nakon što je nedavno imenovan na ovu dužnost, izvršen popis i analizirano finansijsko stanje u Domu zdravlja i utvrđeno je da ukupan dug za 39.000 KM premašuje milion KM i godinama se uvećava.

“Pristižu računi sa obračunatim kamatama i bez pomoći sa strane nećemo moći servisirati reprogramirane dugove za vodu, račune za struju i nabavku osnovnog medicinskog materijala i medikamenata”, konstatuje Milošević.

On ističe da su zaposleni u Domu zdravlja posljednju platu primili za mart, ali da uprkos kašnjenju plata poslove obavljaju uredno i posvećuju pažnju pacijentima.

Dug Doma zdravlja prema zaposlenima veći je od 600.000 KM, a doprinosi nisu izmireni za više godina, zbog čega je i blokiran račun ove ustanove.

Milošević očekuje podršku i pomoć opštine Srebrenica, koja godišnje izdvaja oko 40.000 KM za Dom zdravlja, kao i Vlade Republike Srpske, te da se uz mjere štednje, racionalizaciju nekih troškova i reprogramiranje određenih dugovanja, počne ublažavati finansijska dubioza i izmirivati dugovanja da bi se normalizovalo stanje.

Velika dugovanja, koje je stvorilo prethodno rukovodstvo Doma zdravlja, dovela su do toga da se, zbog nedostatka hemikalija, ne mogu izvršiti mnoge analize u laboratoriji, pa pacijenti moraju ići u privatne laboratorije.

Milošević planira da formiranjem novog Upravnog odbora zajedno počnu rješavati dugove, kredite i reprograme plaćanja određenih obaveza, kao i obezbjeđenja novca za normalan rad i za plate za 60 zaposlenih u Domu zdravlja i njegovim ambulantama.

Posted by on 2013-07-29. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login