Borba sa vjetrenjačama

proizvedeno u bosni i hercegovini kupujmo koristimo domaceZastupljenost domaćih proizvoda u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini na policama trgovačkih kompanija – normalna je pojava za državu kao što je BiH, ali i za Federaciju. U ovome trenutku, domaći proizvođači su u jednakopravnom položaju sa uvoznicima. Međutim, zbog uputa Europske komisije, sve je na dugom štapu.

Admir Kapo iz Udruženja ” Kupujmo i koristimo domaće” kaže: Pravo dugo se govori o donošenju zakona i nikako da dođe na sjednicu Vlade u parlamentarnu proceduru što očigledno možemo doći do zaključka da od toga nema ništa.

Iz Brisela je zatraženo da se pojasni šta se misli pod pojmom domaće i zbog čega se traži 50 posto domaćih proizvoda na trgovačkim lancima. A sve je to navedeno u Zakonu, preciznije u članu 13.

Domaći proizvodi broj 1.

Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi F BiH kaže: “… Dobili smo iz Brisela explicitan zaključak da moramo mijenjati taj čl. 13 odnosno da ovakvim zakonom ne smijemo protežirati pod navodnim znacima domaće proizvode. Ako želimo da imamo više proizvoda na policama trgovačkih lanaca to moramo postići kvalitetom cijenama, a ne kroz zakon.

Dok, Admir Kapo iz Udruženja ocjenjuje: “Jadna je država koja živi od carina a ne živi od svoje proizvodnje. Svaka država nastoji i gleda da njihovi proizvodi budu broj 1. Kod nas je sve daleko od toga da bude normalna država i normalan svijet!.

Naši sugrađani kažu da domaći proizvodi moraju imati prednost nad uvoznim, jer se na taj način može utjecati na privredni razvoj.

Zato što ovaj zakon u dominantan položaj stavlja domaći proizvod, traži se njegovo povlačenje. Sve ovo predstavlja borbu protiv vjetrenjača, smatra nadležni ministar. Ko će pobijediti biće poznato 16. septembra u Briselu.

Posted by on 2011-08-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login