Borba za Sanu traje sve dok se Vlada RS ne udostoji da gornji tok ove rijeke ne proglasi parkom prirode

Sana

Sana

“Za ovakve zločine nad prirodom i lokalnim stanovništvom, kojima svjedočimo na Sani, neko će morati odgovarati pred domaćim, ali i međunarodnim sudovima”, ističu iz Koalicije.

Danas se navršava sedam godina od osnivanja Koalicije za Sanu, borbe za zaustavljanje izgradnje hidroelektrane „Medna“ i početka inicijative upućene nadležnim organima da se gornji tok rijeke Sane treba proglasiti parkom prirode.

Danas su se predstavnici Koalicije za Sanu okupili na obalama duž toka Sane i u Banjaluci i poslali zajedničku poruku da od Vlade očekuju konkretne korake.

Rijeka Sana prema Prostornom planu Republike Srpske, prethodnom do 2015. godine i novom 2015-2025. predviđena je da se proglasi parkom prirode, a prema Uredbi o klasifkaciji voda i kategorizaciji vodotoka ona je u prvoj klasi.

Koalicija za Sanu je još 2012. godine pokrenula inicijativu za prethodnu zaštitu izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, prema nadležnom ministarstvu, ali nakon četiri godine i dalje čekamo odgovor.

Podsjećamo da hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane gradi investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke (BiH/RS) pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija) koji je svojom investicijom izgradnje hidroelektrane Medna već ugrozio gornji tok rijeke Sane i nastavlja da uništava prirodnu ljepotu ove zemlje.

Koalicija za Sanu je u više navrata dokazala da će hidroelektrana negativno uticati na ekološki, socijalni i ekonomski aspekt kako tog kraja tako i cijele države.

Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu rekao je da je Koalicija u proteklih sedam godina pokrenula niz tužbi protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

“Dva puta na Okružnom sudu u Banjaluci je obarana Studija uticaja na životnu sredinu, obarana je i Ekološka dozvola izdata od strane Ministarstva, ali uprkos tome Ministarstvo izdaje Ekološku i Građevinsku dozvolu. Zaštita prirode i hidroenergija ne mogu zajedno i vrijeme je da se ta zabluda prekine. Ukoliko se hidroelektrana Medna ne zaustavi, nećemo imati šta da štitimo. Današnjim obilježavanjem smo dokazali da su građani u slivu rijeke Sane jedinstveni u očuvanju ove prirodne ljepote i prirodnog naslijeđa naše zemlje“, rekao je Goran Krivić.

Iz Kolicije za Sanu poručuju da još uvjek čvrsto stoje uz Sanu i da neće odustati od njene zaštite koliko god ona trajala.

“Za ovakve zločine nad prirodom i lokalnim stanovništvom, kojima svjedočimo na Sani, neko će morati odgovarati pred domaćim, ali i međunarodnim sudovima”, ističu iz Koalicije.

Posted by on 2016-06-11. Filed under Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login