Bosanska kuća – kuća knjige

sajam knjigeBosanska kuća – kuća knjige, moto je 24. međunarodnog sajma knjige i učila, koji će se od 18. do 23. aprila 2012. godine održati u Centru Skenderija, koja je organizator zajedno sa suorganizatorima Udruženjem izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine i izdavačkom kućom „Šahinpašić“.

– U godini kada svijet slavi 200. godišnjicu od rođenja Charlesa Dickensa i kada se izdavači okupljaju na svjetskom kongresu  izdavača u Cape Townu,  24. međunarodni  sarajevski sajam knjige i učila dočekujemo u Bosanskoj kući – kući knjige. Jedinstveni susret autora, izdavača, čitalaca i medija u Sarajevu će se održati od 18. do 23. aprila 2012. godine pod motom KUĆA KNJIGE, čija vrata su uvijek otvorena kao korice knjige za sve zainteresirane za njen čudesni svijet – izjavio je predsjednik udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić.

Spahić je kazao kako će u centru pažnje i ovog sajma biti problemi autorskih prava i prava izdavača.
– U središtu interesiranja savremenog izdavaštva i danas je kao i uvijek pitanje ostvarivanja autorskih prava i prava izdavača, i zato kada se ovogodišnji  sajam završava, na Dan autorskih prava i na dan kada je Kulturni forum BiH 23. april proglasio Danom kulture BiH, suorganizatori Sajma će dodijeliti priznanja za najbolja ostvarenja u svim oblastima stvaralaštva. Izdavačka industrija i tržište knjige suočeni su sa izazovima novih tehnologija i potrebom za novom komunikacijom u globalnim okvirima, zbog čega  je i pitanje jezika i pisma i promocija autora od prvorazrednog značaja, i tome je posvećen i ovaj 24. sarajevski sajam knjige i učila – kazao je Spahić i naglasio da su organizatori uprkos elementarnoj nesreći i stradanju dvorane u kojoj je održavan sajam učinili sve da i ovaj Sajam knjige bude organiziran na najbolji mogući način.

Posted by on 2012-03-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login