Bosna i Hercegovina na listi članica Izvršnog odbora UNICEF-a

UNICEF

UNICEF

Bosna i Hercegovina je izabrana za članicu Izvršnog odbora UNICEF-a za period 2016-2018. godine na sjednici UN – Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) koja je održana u New Yorku.

UNICEF – Fond Ujedinjenih naroda za djecu ima kao osnovnu zadaću skrb za dobrobit djece i omladine. Fond se u potpunosti financira iz dobrovoljnih kontribucija vlada, fondacija i privatnih donatora. Radom UNICEF-a rukovodi Izvršni odbor, sastavljen od 36 članova sa mandatom od tri godine.

Bosna i Hercegovina preko svoje Stalne misije pri UN-u u New Yorku nastavlja trend zapaženog djelovanja u sjedištu Ujedinjenih naroda u oblasti zaštite ljudskih prava, po kome je već odavno postala prepoznatljiva, kako u njegovim glavnim organima, tako i funkcionalnim tijelima i komisijama.

Ove godine Bosna i Hercegovina je članica UN-Komisije za izgradnju mira, UN-Entiteta za jednakopravnost polova “UN WOMEN”, UN- Komisije za status žena i UN Komiteta za konferencije, a od 1. siječnja 2016.godine lista se proširuje članstvom u Izvršnom odboru UNICEF-a.

Bosna i Hercegovina je također podnijela kandidaturu za članstvo u ECOSOC-u (za period 2017-2019), koji je glavni UN-organ za pitanja ekonomskog i socijalnog razvoja, i aktivno se priprema za izbore koji će se održati u lipnju 2016. godine u New Yorku.

Ovim Bosna i Hercegovina potvrđuje svoju punu spremnost da aktivno sudjeluje u raspravi i odlučivanju o svim globalnim pitanjima, počev od pitanja mira i sigurnosti kroz UN-Vijeće sigurnosti, preko pitanja ljudskih prava kroz UN-Vijeće za ljudska prava, pitanja održanja i izgradnje mira kroz UN- Komisiju za izgradnju mira, pa do pitanja globalnog ekonomskog razvoja kroz ECOSOC.

Posted by on 2015-04-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login