Brazilski svećenici osumnjičeni za pedofiliju

zlostavljanjeBrazilske vlasti istražuju trojicu svećenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje dječaka nakon što je snimka zlostavljanja jednog dječaka emitirana na televiziji.

Televizijska kuća SBT emitirala je snimku 82-godišnjeg svećenika Luiza Marquesa Barbose koji ima seksualni odnos s 19-godišnjim pomoćnikom kod crkvenog oltara. Mladić mu je pomagao četiri godine.

Nakon toga slijede svjedočanstva trojice bivših članova crkvenog hora, od kojih je jedan rekao da je bio prisiljen na “bezbroj” seksualnih odnosa s Barbosom već u dobi od 12 godina.

Pod istragom još dvojica svećenika

Snimak je napravio 21-godišnji mladić kojega je Barbosa također seksualno zlostavljao kada je imao 12 godina. Osim Barbose za seksualne odnose s dječacima i mladićima osumnjičena su još dva svećenika, 52-godišnji Raimundo Gomes i 43-godišnji Edilson Duarte.

Brazilska crkva javila je da su trojica svećenika suspendirana, a iz policije je javljeno da je otvorena istraga. Međutim, ne zna se jesu li svećenici priznali krivicu.

Novinar SBT-a Barbosu u intervjuu upitao da li je ikada zgriješio, na što je svećenik odgovorio: “A tko nije nije nikada zgriješio?”. Novinar ga ke tada pitao ima li u regiji problema pedofilije, a Barbosa mu je odgovorio: “Mislim da je to više problem homoseksualnosti nego pedofilije.

Novinar ga je tada pitao da li je ikada zlostavljao dječake, Barbosa je rekao da takvo nešto može priznati samo na ispovijedi, nakon čega je intervju završen.

Biskup Valerio Breda u priopćenju je rekao da “bez ograničenja i srca slomljenog stidom i tugom, činjenice iz izvještaja koje, iako nisu potvrđene, grubo vrijeđaju ljudsku i kršćansku savjest”. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi potvrdio je da je Vatikan upoznat sa slučajem.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login