Brisel pozdravlja ispunjavanje uslova iz Mape puta

Nikola Špirić

Nikola Špirić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas Srni da zvanični Brisel pozdravlja ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH i ocijenio da će vize biti ukinute prije izbora. Špirić je nakon sastanka sa komesarom EU za unutrašnja pitanja Sesilijom Malstrom istakao da u Briselu postoji ubjeđenje da će Malstromova imati dovoljno razloga da svojim kolegama, 27 ministara unutrašnjih poslova, predloži bezvizni režim za građane BiH.

On je rekao da se vrlo brzo očekuje definitivni izvještaj Monitoring misije i naglasio da se napredak BiH neće vezati za druge zemlje, kao što je bilo priče da će se vezati za Albaniju koja takođe ispunjava uslove iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

”Rekao sam da smo mi svjesni izazova s kojima se zemlje članice suočavaju nakon liberalizacije viznog režima za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, gdje postoji problem ogromnog broja azilanata iz Makedonije i sa juga Srbije”, istakao je Špirić i naglasio da je BiH spremna da provede kampanju u kojoj će naglasiti da ne postoje prava bez obaveze kada je riječ o ukidanju viza.

On je rekao da je uvjeren da se pitanje ukidanja viza neće vezati za izbore, iako je ovo izborna godina.

“Teško je govoriti o datumima… Mi ne možemo da utičemo. Moja molba je bila da se ubrzaju procedure, ali mislim da će se to desiti prije izbora”, rekao je Špirić koji se nalazi u posjeti Briselu nakon što je BiH juče ispunila posljednju obavezu iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Špirić će se danas u Briselu sastati i sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, sa kojim će takođe razgovarati o ispunjavanju uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

“Mislim da ćemo sadržajno govoriti o istim stvarima i očekujem iste poruke. Očekujem definitivno dobre vijesti i da će i komesar za proširenje pozdraviti ispunjavanje uslova. Sada očekujemo da se pojavi taj prvi izvještaj i da se donese pozitivna odluka”, rekao je Špirić.

On je rekao da će u Brislu imati i drugih sastanaka na kojima će se razgovarati o evroatlantskom putu BiH.

BiH je juče ispunila i posljednji uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima nakon što je Vijeće ministara BiH donio odluku da sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela bude u Sarajevu, a Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu, te obavio imenovanja u policijskim tijelima.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login