Britanija uvodi nova prava za vlasnike kreditnih kartica

funteBritanska vlada objelodanila je jučer nova prava za korisnike kreditnih kartica koja treba da im donesu uštedu od više miliona funti i obezbjede im veću kontrolu nad ličnim finansijama. Nova prava su obezbjeđena u okviru sporazuma između vlade i kompanija koje izdaju kreditne kartice, prenijela je agencija Rojters.

Te promjene će biti uvedene ove godine i stupiće na snagu što je prije moguće, ukazano je u vladinom saopštenju.

“Ova nova prava okončaće neodgovornu praksu kreditiranja koja najviše brine klijente i doprinijeti smanjenju troškova kreditiranja”, izjavio je premijer Britanije Gordon Braun.

Vlada procjenjuje da će nova prava donijeti klijentima uštedu od oko 300 miliona funti (455 miliona dolara) godišnje.
Sporazum predviđa da najskuplji dugovi na kreditnim karticama klijenata budu prvo otplaćeni, za razliku od sadašnje prakse. Klijenti će imati pravo da izaberu da ne dobiju povećanje svog kreditnog limita i pravo da u bilo kom trenutku smanje svoj limit.

Njima će takođe biti dato više vremena da odbiju povećanje svojih kamatnih stopa ili svog kreditnog limita. Klijenti će dobijati godišnji izveštaj koji će im omogućiti lako poređenje troškova sa drugim provajderima. Klijenti kojima prijete finansijske teškoće biće zaštićeni putem zabrane povećanja njihovog kreditnog limita i zabrane povećanja njihovih kamatnih stopa.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login