Brojne mogućnosti za saradnju BiH i Kazahstana

Sven AlkalajMinistar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj susreo se jučer u Kazahstanu sa zamjenikom ministra energetike i rudarstva Republike Kazahstan Lyazzatom Kiinovom i s predsjednikom kazahstanskog javnog elektrodistribucijskog preduzeća (KEGOC) Almasadamom Satkalijevom.

Razgovarali su o modalitetima direktne saradnje i konkretnim projektima u kojima bi mogla učestvovati preduzeća iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Naglašene su mogućnosti saradnje u konkretnim projektima iz energetskog sektora u kojima bi Kazahstan mogao učestvovati u BiH, naročito u elektroenergetskim projektima u smislu korištenja vodnog i rudnog bogatstva BiH u proizvodnji električne energije.

U tom smislu je obostrano prepoznata mogućnost za ostvarivanje direktnih kazahstanskih investicija u bh. privredu, kao i ulazak naših kompanija na kazahstansko tržište koje nudi brojne mogućnosti u sektorima građevinarstva, elektroprivrede, iskorištenja energetskih resursa i rudarstvu.

Također je ocijenjeno da postoji obostrani interes za značajnije povećanje trgovinske razmjene između dviju zemalja u okviru navedenih privrednih sektora.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login