Brojni članovi udruženja žrtava odlaze na izricanje presude Karadžiću

Radovan Karadžić, Haag

Radovan Karadžić, Haag

Članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, njih 54, organizirano će prisustvovati 24. marta izricanju presude u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Radovanu Karadžiću, uz očekivanje da će presuda biti pravična za preživjele žrtve.

– Pedeset i četiri člana Saveza logoraša će jednim autobusom otputovati u Hag 22. marta u jutarnjim satima. Članstvo će biti s područja BiH – od Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Kaknja, Travnika, Vakufa, Bihaća, Velike Kladuše – potvrdio je Feni predsjednik Saveza Jasmin Mešković.

Naglašava da je to bitan događaj za BiH i žrtve te za kompletne odnose u BiH, iz razloga što sve žrtve očekuju da presuda bude takva da Karadžić bude osuđen i da mu bude dokazana krivica.

Žrtve očekuju, ističe Mešković, da se dokaže da je bila organizirana namjera za izvršenje zločina i genocida u BiH, da je zločin planiran i u BiH i van BiH te da su, nažalost, veliku cijenu platile žrtve, logoraši.

– Oko 200.000 ljudi je prošlo kroz logore, a više od 600 logora je formirano u BiH – napominje Mešković, izrazivši očekivanje da u presudi bude definirana i uloga susjedne Srbije kada je u pitanju planiranje zločina u BiH.

Smatra također da bi ova presuda trebala da ima i “svojih pozitivnih stvari kada je u pitanju suživot, pomirenje i tolerancija”.

– Ova presuda bi morala da bude u funkciji stvaranja pomirenja među građanima BiH. Bosne i Hercegovine je bilo i prije Karadžića, Bosne i Hercegovine će biti i poslije Karadžića. Svi koji u BiH žive, nakon te presude bi trebali izvući određene pouke, osuditi takvu politiku jer nikome nije donijela dobro – poručio je Mešković.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je da će i predstavnici 22 nevladine organizacije iz BiH u tri kombija i dva auta krenuti iz Sarajeva za Hag u ponedjeljak, 22. marta.

– Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa” zajedno s velikim brojem nevladinih organizacija iz BiH priprema se za odlazak na izricanje presude Radovanu Karadžiću. S nama će biti i dvije žene koje su svjedočile protiv Karadžića – kazala je Subašić.

Očekuje da će Karadžić dobiti doživotnu kaznu te da mu se presuditi za genocid u Prijedoru, Kozarcu i drugim gradovima.

-Ako ne bude osuđen za genocid i u drugim gradovima, mislim da će za nas ta kazna biti umanjena – kazala je Subašić.

Mišljenja je da je Haški tribunal u posljednje vrijeme počeo da radi onako kako treba da radi, “ne po nečijoj naredbi nego pravdi”.

U Hag na izricanje presude Radovanu Karadžiću odlaze, između ostalih, predstavnici nevladine organizacije iz Sarajeva, Hadžića, Ilijaša, Vogošće, Prijedora, Podrinja, Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Tuzle.

Posted by on 2016-03-11. Filed under Bihać, Bijeljina, Donji Vakuf, Gornji Vakuf / Uskoplje, Kakanj, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login