Brojnim aktivnostima Inicijativa mladih za ljudska prava BiH obilježava Dan ljudskih prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u subotu, 10. decembra, 2011. Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine će u saradnji sa drugim organizacijama organizirati niz aktivnosti, kako bi javnosti još jednom skrenuli pažnju na neophodnost borbe za ljudska prava, te ukazali da se ona svakodnevno krše u različitim krajevima svijeta.

Pored svečanog defilea, aktivisti i aktivistice će ispred BBI centra anketirati građane i građanke o tome koja im prava najviše nedostaju, dok će se u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR u 20 sati kao centralni događaj održati premijera predstave «Tamo je polje», koja se od 2001. godine kontinuirano izvodi u 150 zemalja svijeta; a ovo je prvi put da će se odigrati u BiH.

YIHR BH, teatarska grupa “Confero” i Sarajevski ratni teatar SARTR sa zadovoljstvom pozivaju građane i građanke na premijerno izvođenje predstave koja se zasniva na istinitom događaju iz 2000. godine, kada je od strane policije u Izraelu ubijen sedamnaestogodišnjak.

Događaj je opisala američka novinarka Jen Marlowe koja je, sakupivši mailove, uspjela uobličiti ovu priču u tekst bez ikakvih intervencija. To je ujedno i pričanje političkog pitanja sukoba Palestine i Izraela, kao i borba građana tog podneblja za osnovno ljudsko pravo – pravo na mir. «Ideja za ovu predstavu nastala je kao rezultat rada grupe učesnika prve Škole civilnih sloboda i aktivizma u organizaciji YIHR BH, koji su željeli da se kroz umjetnički izraz dotaknu univerzalne teme patnje i boli uzrokovane konfliktom», istakla je Luna Kalaš, koordinatorica Škole i ovog projekta. Ulaz na predstavu je besplatan.

Ranije u toku dana, od 13 sati od Vijećnice prema BBI centru krenut će svečani defile u orgranizaciji aktivista YIHR BH i mladih učesnika konferencije o Antidiskriminaciji (koju je prethodnih dana organizovala Asocijacija za demokratske inicijative), a u pratnji Sarajevo Drum Orchestra.

Uz kratko zadržavanje pred Katedralom, Markalama i Vječnom vatrom članovi povorke će nositi panoe sa ispisanim ljudskim pravima, ali i angažiranim pitanjima, a zainteresirani građani i građanke moći će se pridružiti i simbolično podržati akciju. Od 14 sati aktivisti će ispred BBI centra anketirati građane o tome koja im prava najvise nedostaju, a tokom dana će te rezultate prezentirati medijima.

Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, zatvorit će se partyjem u Kinu Kriterion koji počinje u 22 sata.

Posted by on 2011-12-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login