Buroj nema dozvolu za gradnju u općini Trnovo

Buroj Ozone

Buroj Ozone

Na lokalitetu Prečko Polje u općini Trnovo danas je položen kamen temeljac za izgradnju Buroj Ozone Cityja, najvećeg turističkog grada u regiji kako su najavili investitori.

Iz Udruženja građana “Eko akcija” oglasili su se saopćenjem u kojem navode da je javnost dovedena u zabludu.

“Kada je u pitanju izgradnja Buroj Ozone Cityja u Trnovu javnost je, s nekom namjerom, dovedena u zabludu. Suprotno najavama investitora, za gradnju Cityja ništa nije spremno. Usljed planirane veličine stambenog naselja od preko 140 hektara, prema odredbama Zakona o zaštiti okoliša FBiH, Zakona o građenju FBIH i relevantnih podzakona, da bi investitor uopće mogao dobiti dozvolu za građenje bio je obavezan od Federalnog ministarstva okoliša i turizmazatražiti provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš”, navode iz Udruženja građana “Eko akcija”

Dodaju da situaciju dodatno komplikuje to što se lokalitet planiranog naselja Prečko polje u vodozaštitnoj zoni izvorišta Bijele rijeke, koja je prema relevantnim studijama i Prostornom planu Kantona Sarajevo za period od 2003. do 2023., predviđena da bude korištena za snabdijevanje vodom grada Sarajeva. u postplanskom periodu, nakon 2023. godine.

“S obzirom na mogući utjecaj budućeg naselja na izvorišta Bijele rijeke, kao i blizine planiranog Nacionalnog parka ‘Igman, Bjelašnica, Treskavica, Visočica’ taj postupak bi obavezno iziskivao izdavanje okolinske dozvole, uz prethodnu izradu studije utjecaja na okoliš. U ovom slučaju, ništa od toga nije urađeno, štaviše investitor se nije ni obratio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Imajući to u vidu, sve radnje na lokalitetu su nezakonite”, stoji u saopćenju.

Kako je za N1 kazao Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija”, Sarajevo je na rubu epidemije kada je u pitanju snabdijevanje vodom.

“Spominju se nekakve milijarde, a da se uopće ne zna da li taj projekt može dobiti potrebne dozvole. Mi ne dopuštamo da se tu bilo šta gradi jer je to vodozaštitna zona. Učinit ćemo sve da se borimo protiv toga jer je to strateški izvor vode za Sarajevo. Da je pravna država danas bi gore bio inspektor, a ne nekakvi političari koji će se slikati”, dodao je on.

Kako je najavljeno, sklopu projekta vrijednog 4,5 milijarde maraka izgradit će se sedamdeset luksuznih hotela, a u nekima od njih moći će se kupiti apartmani. Investitor, kompanija Buroj International Group iz Dubaija najavila je da će taj projekt smanjiti nezaposlenost u BiH, ali i da im je cilj promovirati BiH u svijetu.

Posted by on 2016-09-19. Filed under Sarajevo, Trnovo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login