Busovača: Unicef ujedinio dvije škole pod jednim krovom

Busovača

Busovača

Stvoriti sigurno okruženje za djecu glavna je misija Unicefa i u našoj zemlji. Svjesni da neke političke odluke ne mogu promijeniti čelnici Unicefa u BiH odlučili su djecu i roditelje potaknuti na druženje. Rezultiralo je to zajedničkom prezentacijom znanja i vještina.

Učesnici predstave „Dvije škole pod istim krovom“ bila su djeca iz O.Š. „Busovača“ koja radi po hrvatskom planu i programu i O.Š. „Kaćuni“ koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, a svečanosti je prisustvovala i zamjenica prestavnice UNICEF-a u BiH, Anne-Claire Dufay.

„U Unicefu smo posebno zabrinuti za BiH zbog toga što djeca žive u odvojenim sistemima, a ovo je danas pokazalo da djeca mogu da žive i rade zajedno“, izjavila je, Anne-Claire Dufay zamjenica predstavnice Unicefa u BiH.

Unicef je obezbjedio sredstava za nabavku opreme, rekvizita, muzičkih instrumenata i pokrivanje ostalih troškova koji su se pojavili u realizaciji ovih aktivnosti.

Zajedničke aktivnosti u ovim školama dio su završne faze projekta “Sigurno okruženje za djecu u podjeljenim školama Srednjebosanskog kantona” koji uz podršku Unicefa na terenu realizira Udruženje „Genesis Project“.

Projekat se provodi u 12 škola u općinama Fojnica, Vitez, Jajce, Kiseljak i Busovača i u njemu je kroz treninge za nastavnike i roditelje, edukativne radionice, interaktivne lutkatske predstave i druge aktivnosti unaprijeđena multietnička saradnja, otvorena komunikacija između podijeljenih etničkih grupa te su realizirane brojne zajedničke aktivnosti.

Djeca su kroz razne društvene aktivnosti kao što su pjevanje, ples sa kišobranima, i drugo predstavili zajedničke rezultate  trogodišnjeg rada djece, roditelja i nastavnika ove dvije škole.

Projekat je  doprinio međusobnoj komunikaciji djece iz dvije škole pod jednim krovom.

Posted by on 2011-12-16. Filed under Busovača, Fojnica, Jajce, Kiseljak, Vijesti iz BH gradova, Vitez. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login