Čaj od kopra smiruje i opušta

Kopar, biljka, zdravlje

Kopar

Kopar ili mirođija (latinski naziv: Anethum graveolens L.) je mediteranska biljka. Pradomovina kopra je Persija i istočna Indija, ali se u kulturi uzgaja u južnim dijelovima Evrope. Grci su ga koristili kao lijek i začin, isto kao i Arapi i Rimljani.

Svježi kopar kupuje se ljeti na pijaci i obično je vezan u vezice koje nakon kupovine stavite u vodu da ostanu svježe, a mogu se održati nekoliko dana. Sušeni kopar je dostupan cijele godine, kao i njegove sjemenke, a kupuju ih pakovane u celofanske vrećice ili u staklenim posudama.

Topli čaj od kopra s medom smiruje i opušta organizam te pomaže onima koji pate od stresa i nesanice. O kopru postoji niz starih izreka o njegovoj moći, a onima koje noću muče strašni snovi, koji nemirno spavaju, hrču ili u polusnu skaču iz kreveta savjetovalo se da pod glavu stave svežanj lišća od kopra. Ko ga nosi uza se na goloj koži, vjerovali su naši stari, biće zaštićen od djelovanja čarolija. Kopar je jednogodišnja biljka koja raste u visinu do 120 cm, tankih, cjevastih listova, a na vrhu stabljike nalaze se sitni cvjetovi žute boje. Energetska vrijednost 100 g svježeg kopra iznosi 43 kcal/180 kJ.

Od minerala u kopru se nalaze kalcijum, željezo, magnezijum, fosfor, cink, bakar i mangan. Od vitamina u značajnijim količinama sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin A. Svježi kopar u jela umiješajte tek pred kraj kuhanja jer eterična ulja kopra brzo izhlape.

Dobar za probavu

Ljekoviti dijelovi kopra su listovi i cvjetovi koje skupljaju do sazrijevanja, te plodovi koje skupljaju kada biljka sazri. Jedinstvena ljekovita svojstva kopar zahvaljuje dobrom mineralnom i vitaminskom sastavu te snažnim fitonutrijentima monoterpenima.

Najčešće ga vezuju za povoljno djelovanje na zdravlje probavnog sistema. Često koprom obogaćujemo ukus mnogih jela, međutim konzumiranjem organizmu osiguravamo i izvor esencijalnih ulja.

Upotreba u jelima

Kopar se slaže sa slatkovodnim ribama, u vegetarijanskim jelima sa špinatom, kupusom, ciklom, jelima s rižom, a naročito s jajima.

Osim u prehrani, kopar se može iskoristiti i kao čaj. Zahvaljujući hlapivim tvarima ublažava probleme s disajnim sistemom.

Posted by on 2015-01-21. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login