CBBiH: Iz dijaspore stiglo 2,62 milijardi maraka

Centralna banka, BiHIz dijaspore je u BiH za prvih devet mjeseci prošle godine stiglo 2,62 milijardi maraka, što je za 130 miliona KM više u odnosu na isti period 2010. godine, potvrdili su u  Centralnoj banci BiH.

Prema podacima Centralne banke, u periodu od januara do septembra 2010. godine BiH iz inostranstva dobila 2,49 milijardi maraka, dok su u cijeloj 2010. godini doznake iznosile 3,4 milijardi KM.

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske  SWOT Miloš Todorović rekao je da  to predstavlja jednu od najznačajnijih stavki kada je u pitanju priliv novca u BiH, jer su strane investicije u prethodnih nekoliko godina bile na veoma niskom nivou, dok ni izvoz nije bio od većeg značaja.

Todorović je rekao da se radi uglavnom o novcu fizičkih lica koji je stizao kao pomoć rodbini u BiH i koji je u velikoj mjeri olakšao život ljudima.

Ovi podaci pokazuju da se finansijska pomoć iz inostranstva rođacima u BiH poslije tri godine počela povećavati jer je globalna kriza ostavila značajne posljedice i na finansijsku moć građana BiH u inostranstvu, pa su, prema službenim podacima, od 2008. godine doznake rođacima u BiH značajno smanjene.

Posted by on 2012-01-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login