CCI: Rezultati rada Vijeća ministara i PSBiH su porazni

CCIVijeće ministara BiH je u prvom kvartalu 2012. ostvarilo najgori rezultat u posljednjih pet godina sukladno činjenicama da je u prva tri mjeseca 2012. realizirana 81 mjera od planiranih 200 te utvrđena tek tri zakona, kazao je na konferenciji za novinare koordinator za monitoring rada Vijeća ministara BiH Centara civilnih inicijativa (CCI) Denis Telić.

Kao kuriozitet, Telić je izdvojio da u Programu rada Vijeća ministara BiH za 2012. možemo prepoznati čak 43 različita predlagača mjera i aktivnosti, ali među planiranim predlagačima nema Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Ovo je prvi put da je u jednom godišnjem programu rada Vijeća ministara BiH u potpunosti izostavljen plan nekog ministarstva, a da taj dokument kao takav bude usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH”, pojasnio je Telić.

Ministri su u protekla tri mjeseca održali četiri sjednice te su na zasjedanjima proveli 11 sati i 35 minuta.

“Najveći broj realiziranih aktivnosti iz Programa rada bilježi Ministarstvo finansija i trezora – 11 realiziranih od 21 planiranih za prvi kvartal”, rekao je Telić.

Ništa bolja situacija, kazao je koordinator za monitoring rada Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Ivica Ćavar, nije ni u PSBiH.

“Dinamika utvrđivanja zakona je za svaku osudu, a posebno zabrinjava trend većeg broja odbijenih nego usvojenih zakona”, dodao je Ćavar.

Zastupnici Predstavničkog doma PSBiH su za prva tri mjeseca održali osam sjednica i na njima proveli 38 sati. Delegati Doma naroda su u istom periodu održali tri sjednice i na njima proveli 3,2 sata.

Primjera radi, Hrvatski sabor je u istom periodu održao 20 sjednica (118 sati) te usvojio 38 zakona.

“PSBiH je u prvom kvartalu usvojio četiri zakona koja su utvrđena 2011. Što se tiče zakona koje je Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru ove godine, nije razmatran nijedan”, kazao je Ćavar.

Jedan zakon je ipak usvojen i to Zakon o budžetu institicija BiH za 2011., ali, kazali su predstavnici CCI-a, mimo svih procedura, unaprijed i na neviđeno.

Naime, pojašnjavaju, Zakon je po utvrđivanju u Vijeću ministara i odobrenju u Predsjedništvu BiH potvrđen u Kolegiju Skupštine i objavljen u Službenim novinama BiH.

“U Skupštini nije razmatran jer ga je Skupština u jednom apsurdnom trenutku kojim se željelo izbjeći stanje pravnog vakuuma usvojila krajem 2011.”, pojasnio je Ćavar.

Ono što predstavlja kontinuitet jest rasipanje budžetskog novca te je, tvrde u CCI-u, raspon primanja zastupnika i delegata PSBiH i dalje između 5.500 i 7.500 KM.

“Samo za odvojeni život, troškove smještaja za nešto više od 20 zastupnika i delegata PSBiH te njihove posjete obiteljima iz budžeta je izdvojeno oko 114.000 K, što znači da su određeni delegati/zastupnici mjesečno, samo po ovom osnovu, imali prihode od gotovo 2.000 KM”, saopćila je novinarima glasnogovornica CCI-j Majda Behrem-Stojanov.

Predstavnici CCI-a poručili su članovima Vijeća ministara BiH i PSBiH da se “trgnu i konačno počnu raditi na stvarima koje su od vitalnog značaja za građane BiH”, podsjećajući da je broj nezaposlenih u BiH u porastu, kreditni rejting BiH vrlo loš, evroatlantski put usporen, a gotovo 1/4 građana BiH živi na pragu ekstremnog siromaštva.

Posted by on 2012-05-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login