CCI: Rezultati rada Vlade i Skupštine Livanjskog kantona u protekloj godini najlošiji

Centri Civilnih inicijativa objavili su rezultate rada Vlade i Skupštine Livanjskog kantona u 2015. godini prema kojima su te institucije, i pored stanovitog poboljšanja ostvarenog u 4. kvartalu, s ubjedljivo najlošijim rezultatima od svih kantonalnih vlada i skupština u protekloj godini.

Livno

Livno

U pojašnjenju se navodi kako su najkasnije usvojile budžet za 2015. godinu, kako je Vlada tog kantona imala ubjedljivo najmanji broj sjednica u posmatranom periodu, a Skupština najmanji broj razmotrenih mjera, te da je u 2015. godini u tom tom kantonu  usvojeno i ubjedljivo najmanje zakona.

“Skupština Livanjskog kantona jedina je institucija vlasti, od svih kantonalnih vlada i skupština koja je čitavu 2015. godinu radila bez usvojenog programa rada, a program rada Vlade, usvojen je s najvećim kašnjenjem. Niti programi rada, niti budžet za 2016. godinu nisu usvojeni do kraja 2015., kako to nalažu propisi.

Institucije vlasti tog kantona, koje su konačnim završetkom procesa postizbornog konstituisanja, početkom maja 2015. dobile šansu da u nastavku, intenzivnim radom, nadoknade zaostatke, i počnu raditi u interesu građana, istu nisu iskoristile na najbolji način. Za Vladu bi smo mogli reći da se bar trudila, a za Skupštinu ni to”, navode iz CCI-a.

U izvještaju se nadalje ističe kako Skupština Livanjskog kantona u čak 5 mjeseci u 2015. godini (februaru, martu, junu, septembru i oktobru) nije održala nijednu sjednicu, a da ukupno vrijeme efektivnog rada na sjednicama Skupštine u protekloj godini iznosi svega 17 i po sati. To znači, kako se navodi, da su poslanici Skupštine Livanjskog kantona u 2015. godini u prosjeku radili cca sat i po mjesečno, a efekat jednogodišnjeg rada je svega 35 razmotrenih mjera, odnosno 3 mjesečno u prosjeku.

Iz CCi-a ističu kako nekih pozitivnih pomaka ipak ima, navodeći kako je aktualna Vlada tog kantona u septembru 2015. godine usvojila Dokument okvirnog budžeta za razdoblje 2016.-2018. godina.

“Vlada Livanjskog kantona usvojila je nekoliko značajnih odluka i zaključaka, među kojima posebno ističemo Odluku o pravu na naknadu neuposlenim majkama, Odluku o pravu na naknadu umjesto plaće ženi-majci za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, Odluku o naknadama za rad u radnim tijelima u svrhu planiranih ušteda i Odluku o odobravanju Ministarstvu gospodarstva tog kantona da aplicira za dodatna sredstva za radove u okviru projekta CAN, koji će se finansirati iz bespovratnih sredstava Programa IPA Jadranska suradnja” navodi se, između ostalog, u izvještaju CCI-a te dodaje kako je krajem godine (na sjednici Vlade 16.decembra 2015.) konačno, u nacrtu, utvrđena Strategija razvoja Livanjskog kantona za razdoblje 2014.-2020. godine.

Posted by on 2016-01-30. Filed under Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login