Cijela Gračanica bez struje, u Srebreniku odsječeno oko 300 domaćinstava

poplaveU većini općina na području Tuzlanskog kantona vodotoci su u fazi opadanja. Prema informaciji iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, cijela Gračanica je, uslijed plavljenja trafo stanice, bez struje. Nivo rijeke Spreče od jutros stagnira.

Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati bio je 550 cm. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju.

Veliki broj klizišta

U toku noći prijavljen je veći broj klizišta, a izvršena je evakuacija tri porodice sa 11 članova u MZ Rašljeva.

Trenutno je oko 550 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju pod vodom. Magistralni put M4 Tuzla – Doboj je prohodan.

Kada je u pitanju općina Lukavac, voda se povukla iz centra grada ali su ostali talozi blata i mulja. Profesionalna vatrogasna jedinica Lukavac je u protekla 24 sata crpila vodu u naseljima Bistarac, Hrvati te centru grada i iz objekta JU Dom kulture.

Na području općine Srebrenik svi vodotoci se nalaze u fazi opadanja. Visina vodostaja rijeke Tinje na mjernom mjestu Koprića most jutros u 06,20 sati iznosila je 270 cm. Magistralni put Tuzla – Orašje je prohodan.

I dalje je odsječeno oko 300 domaćinstava u MZ Seona zbog prekida lokalne komunikacije prema ovom naselju. Vatrogasna jedinica Srebrenik je u toku jučerašnjeg dana evakuirala 22 osobe iz naselja MZ Špionica, a crpili su vodu iz stambenih objekata.

Na području općine Tuzla, u protekla 24 sata, prijavljeno je pokretanje 37 klizišta i plavljenje 93 objekta. Izvrešena je evakuacija dvije porodice sa ukupno 11 članova.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla imala je 11 intervencija na crpljenju vode iz poplavljenih podrumskih i stambenih prostorija i dvije intervencije na gašenju požara na kombiju na Brčanskoj Malti i zapaljene električnih instalacija u firmi Remont montaža. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Vodotoci u Kladanj u fazi opadanja

U toku noći došlo je do izlijevanja Čelićke rijeke u centru grada. Oko 30 stambenih objekata je bilo poplavaljeno. Voda se sa poplavljenog područja povukla u korito. Nije bilo potrebe za evakuaciju.

Vodotoci na području općine Kladanj su u fazi opadanja.

U toku noći nije bilo prijava o prirodnim nesrećama u Kalesiji. Vodostaj rijeke Spreče je u opadanju i trenutno je oko 240 cm.

Svi vodotoci na području općine Sapna su u svojim koritima i trenutno nema prijava za klizišta.

U toku noći na području općine Teočak prijavljena su dva nova klizišta i to u MZ Centar naselje Prisoje i u MZ Bilalići. Prijavljeno je i plavljenje četiri stambena objekta. U prekidu je lokalni put Sniježnica – Centar preko Rudina. Koristi se alternativni pravac.

U Đurđeviku u Živinicama je u protekla 24 sata bilo 5 intervencija na crpljenju vode iz privatnih stambenih objekata (kuće) i privrednog subjekta (drvno prerađivačka firma Renesansa) u naselju Ciljuge.

Vodostaj je na brani HA Modrac u 7 sati jutros iznosio 200,52 m.n.m. Ukupno ispuštanje vode iznosi 110,32 m3/s, stoji u izvještaju.

Posted by on 2014-08-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login