Cijena barela nafte ide na 150 dolara?

naftaŠef iranske državne naftne kompanije Ahmad Kalehban izjavio je danas da će cijena barela sirove nafte porasti na 150 dolara, prenijela je državna agencija IRNA.

Kalehban nije precizirao u kom vremenskom roku će se desiti poskupljenje, niti je agencija navela više detalja u izvještaju. Barel sirove nafte trenutno se u SAD prodaje za 99 dolara i 56 centi.

Iranski zvaničnici pripremaju se za debatu u parlamentu o prekidu prodaje nafte zemljama EU, kao odgovor na planirani naftni embargo Brisela protiv Irana od 1. jula zbog nuklearnog programa te zemlje.

EU je odredila 1. jul za krajnji rok do kada njene članice treba da osiguraju alternativne izvore nafte, ali su vlasti u Teheranu zaprijetile da će prekinuti isporuke prije tog datuma. Evropa je do sada kupovala oko 20 posto iranske nafte.

Naftni embargo i sankcije koje su uvele SAD s ciljem otežavanja kupovine nafte iz Irana do sada su najoštrije kaznene mjere preduzete protiv Islamske Republike zbog njenog nuklearnog programa.

Vlasti u Teheranu tvrde da ne žele da proizvode atomsko oružje, nego električnu energiju. Sankcije su uvedene u vrijeme kada predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinedžad pokušava da obuzda rastuću inflaciju i krizu nacionane valute.

Posted by on 2012-01-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login