Cinema Komunisto otvara Kratkofil Plus

Banja Luka,  Kastel

Banja Luka, Kastel

Peti Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus održaće od 9. do 13. avgusta 2011. godine u Banjoj Luci, a projekcije će se održavati u Narodnom pozorištu Republike Srpske i u Otvorenom kinu na tvrđavi Kastel.

Festival će u Otvorenom kinu na Kastelu 9. avgusta u 21 sat otvoriti višestruko nagrađivani okumentarni film “Cinema Komunisto“, režiserke Mile Turajlić, koja će biti i gošća festivala.

Kao što smo ranije najavljivali, Kratkofil Plus je proširio revijalni dio programa u kojem se prikazuju dugometražni filmovi. Programom Panorama Plus banjalučkoj publici nudimo pregled filmova koji nisu dostupni u domaćim bioskopima, a koji su imali značajan uspjeh na filmskim festivalima. Tako će u Otvorenom kinu posjetioci, pored filma “Cinema Komunisto“, moći vidjeti dugometražne igrane filmove: “Šuma summarum“, subverzivni i duhoviti prvijenac hrvatskog režisera Ivana Gorana Viteza, “Avr“ finskog majstora Akija Kaurismakija koji je osvojio nagradu kritike na festivalu u Kanu, “Rijetka roba“, finski horor hit za mlade, i “Čuvar“, najgledaniji film u Irskoj ove godine koji je iza sebe ostavio holivudske blokbastere kao što su “Transformers 3”, “X-Men: prva klasa” i “Pirati sa Kariba 4”.

Kratki film ostaje u fokusu takmičarskog dijela festivala Kratkofil Plus, a ove godine za festivalske nagrade bore se 42 filma iz 25 zemalja svijeta. Žiri koji će odlučivati o pet festivalskih nagrada čine beogradska producentica Iva Plemić Divjak, banjalučki glumac Ljubiša Savanović i finski reditelj Jan Ijas, čiji je film “Duhovi” osvojio Grand Prix na Kratkofilu 2009. godine.

Pored Grand Prix, žiri će dodijeliti nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film, najbolji animirani film i najbolji regionalni film.

Kratkofil Plus ove godine obraća posebnu pažnju na dokumentarni film, tako da će, pored “Cinema Komunisto”, prikazati filmove “Nanking“, oskarovca i američkog režisera Dana Sturmana koji je nedavno posjetio Banju Luku i u susret Kratkofilu Plus održao radionicu o dokumentarnom filmu, nagrađivani dokumentarac “Mila traži Senidu”, Roberta Tomića Zubera, kao i blok kratkih filmova sa festivala dokumentarnog filma DOK Leipzig.

“Svjedoci smo novog Zlatnog doba dokumentarnog filma, koji u posljednjih nekoliko godina postaje sve inovativniji, kvalitetniji i popularniji, a Kratkofil Plus se trudi da uvihek bude aktuelan“, kaže Vladan Petković, direktor programa.

“Reakcije publike na prošlogodišnjem, smanjenom izdanju, uvjerile su nas da postoji veliki interes za dugometražne igrane filmove, pa nudimo neke od najzanimljivijih sa festivala u Berlinu, Kanu i Amsterdamu.“

U saradnji sa Finskim filmskim fondom Kratkofil Plus realizuje Fokus na Finsku. U okviru ovog programa biće prikazani dugometražni filmovi “Rijetka roba” i “Laponska odiseja”. Pored njih, biće prikazani i dokumentarni filmovi “Para života” i “Mačo u slobodno vrijeme”, kao i dva bloka najboljih finskih kratkih filmova u poslednjih 5 godina.

U saradnji sa Kids Festom iz Beograda Kratkofil Plus realizuje program koji je posvećen najmlađim Banjalučanima. U okviru dječijeg programa biće prikazani izvrsni filmovi koji će zaokupiti pažnju cijele porodice, a to su: norveška kombinacija igrane i animirane forme “Tvigson”, dokumentarna avantura “Nevjerovatna pustolovina jedne kornjače”, francuska animacija “Eleonorina tajna”, njemački animirani film za najmlađe “Pingvin Džasper, putovanje na kraj svijeta”, i irski megahit “Tajna Kelsa”.

Program festivala biće obogaćen i edukativnim dijelom gdje će se prezentovati projekat reelport, internet platforma za kratki film, a filmašima će biti interesantna i panel diskusija koja se održava u saradnji VizArt Film produkcijom.

Ana Vidović, izvršna direktorica Kratkofila Plus istakla je kako je ove godine zaista pravi izazov realizovati Festival.

“Naime, činjenica je da je ovogodišnji program svojim izuzetnim kvalitetom nadgradnja svih dosadašnjih izdanja Festivala, ali da se radi u budžetskim okvirima znatno manjim od prethodnih godina. Finansijska podrška Vlade RS i Grada Banjaluka je simbolična ove godine i apsolutno ne zadovoljava ni osnovne potrebe organizacije ovakvog događaja. Svjesni smo da nam aktuelna ekonomska situacija ne ide u prilog, ali i dalje vjerujemo da je trebalo biti više razumijevanja, s obzirom da je u pitanju projekat koji je godinama unazad opravdao svoje postojanje i koji je dakako prepoznatljiv i priznat kod publike i kod struke. Neizmjerno smo zahvalni ekipi Festivala i brojnim volonterima, koji će svojim zalaganjem izvesti ovu nemoguću misiju do finala. Hvala i partnerima i sponzorima koji su, u skladu sa svojim mogućnostima, podržali Festival”, rekla je Ana Vidović.

Pored Banjaluke, dijelovi takmičarskog programa festivala prikazaće se i u drugim opštinama Republike Srpske (Bijeljina, Milići, Vlasenica, Laktaši, Srebrenica).

Tokom festivalskih dana biće održani i zabavni prateći događaji, kao što je interesantna finska Putujuća sauna u kojoj će posjetioci moži uživati na tvrđavi Kastel, a u Kratkofil Plus vrtu svako veče nakon projekcija u Otvorenom kinu biće održane opuštene zabave.

O detaljnom programu možete se informisati na internet stranici www.kratkofil.org, a tokom festivalskih dana sve informacije možete dobiti i u festivalskom centru koji će se nalaziti u Muzičkom paviljonu u Parku Petar Kočić.

Posted by on 2011-08-04. Filed under Događaji, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login