Čobanković: Popuštanje poljoprivrednicima znači bankrot države

Petar Čobanković

Petar Čobanković

Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković izjavio je da Vlada neće podleći pritiscima poljoprivrednika, koji traže hitnu isplatu svih podsticaja iz 2009. godine, jer bi to, kako je rekao, moglo dovesti do rušenja budžeta i time do bankrota Hrvatske.

On je, nakon konsultacija  sa premijerom Jadrankom Kosor i ministrom finansija Ivanom Šukerom, rekao da je zadnja ponuda Vlade “maksimum maksimuma”, a to je 60 odsto isplate podsticaja u novcu i 20 odsto u repromaterijalu.

Komentarišući najavljeni sastanak predstavnika pet udruženja poljoprivrednika sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, Čobanković je rekao da je od predsjednika očekivao da će ga barem nazvati kako bi čuo što Vlada može učiniti po ovom pitanju.

Predsjednik udruženja poljoprivrednika Osječko-baranjske županije Mato Brlošić rekao da udruženja svih pet slavonskih županija ne odustaju od svojih zahtjeva i najavljuju dalje aktivnosti, pa i blokadu granica te put prema Zagrebu.

Udruženja poljoprivrednika traže hitnu isplatu svih podsticaja iz 2009. godine i to u novcu. Oni traže da im se ovogodišnji podsticaji isplate do 1. maja i to 60 odsto u novcu, a spornih 40 odsto, koje je država nedavno ukinula, u repromaterijalu.

Procjenjuje se da više od 2 000 traktora blokira puteve u Hrvatskoj. U Velikoj Gorici i Ivanić Gradu otežan je saobraćaj na putevima koji vode ka glavnom gradu Hrvatske.

Potpuno je blokiran put koja povezuje Vinkovce i Osijek, kao i bjelovarska i đakovačka obilaznica, pa policija preusmjerava saobraćaj na druge pravce na ulazima u te gradove.

Blokade su i na putevima Garešnica-Kutina, Vinkovci-Jarmina, na Podravskoj magistrali, kod Pitomače, Virovitice, a postoje i desetine drugih punktova.

U proteste su se uključili i seljaci u Zagorju, Dalmaciji, a na nekim mjestima intervenisala je policija kako bi omogućila saobraćaj.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login