Crnogorci nude dan na moru za 9 eura

plazaZa sada je jasno da se ponuda od 99 eura za deset dana odmora odnosi na privatni smještaj na crnogorskoj obali izvan sezone, a postoji mogućnost da za goste iz regije troškove prijevoza na sebe preuzme crnogorska vlada.

Velikoj regionalnoj kampanji cilj je premostiti još jednu neizvjesnu godinu sa što manje minusa. Je li to realno i ima li hrvatski privatni smještaj razloga za brigu?

”To je dobar marketinški trik, privući će pažnju, ali dvojim u neke velike efekte. Tijekom lipnja se i na hrvatskoj obali smještaj u dvokrevetnoj sobi kod privatnika može dobiti za deset eura. Crnogorska cijena od 99 eura nije, dakle, nešto neviđeno povoljno. Usto, kod nas se za isti novac dobije bitno viši standard. Prošloga smo ljeta imali više slučajeva stranih gostiju koji su nakon dva-tri dana prekinuli odmor u Crnoj Gori, u privatnom smještaju, i došli u Hrvatsku”, rekao je Neno Pinezić iz Udruge privatnih iznajmljivača.

Jadranski privatni smještaj već neko vrijeme ima iste cijene, a dobri rezultati iz lanjske krizne godine govore da je uglavnom postignut dobar omjer cijene i kvalitete. Većem su pritisku da spuste cijeni lani bili izloženi jadranski hotelijeri, a kako se vidjelo na nedavnoj berzi turizma u Berlinu, korekcije bi dobro došle i u 2010.

”Nisu Crnogorci izmislili cjenovne šok-kampanje. Godinama to rade Turska i Tunis kada žele privući dodatnu pažnju tržišta. To jest pritisak na Hrvatsku da poduzme nešto slično, ali naš je turizam krenuo drugim putem. Poruka je da se za odmor na hrvatskom Jadranu isplati više platiti. Nažalost, na to je došla kriza, ali bilo bi pogrešno linearno spuštati cijene. Elastičnost oko dogovora za cijene u pojedinim terminima, popusti za djecu do 16 umjesto, kao do sada, 14 godina, povećanje vrijednosti paketa besplatnim pićem uz večeru ili izletom bit će jednako učinkoviti”, smatra Selimir Ognjenović, direktor ID Riva toursa.

Oko 170 miliona turista koji godišnje za odmor izaberu Mediteran, danas na izbor imaju samo u hotelima 1,2 miliona ležajeva više nego prije desetak godina. I ponuda izvan sezone uveliko premašuje potražnju.

”Hrvatskoj nedostaje all inclusivea, a mnogi gosti zbog krize pojačano žele kontrolirati svoje troškove na odmoru”, rekao je Mitja Kočevar iz njemačkog FTI-a.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login