Čuveni Big Ben se naginje, mogao bi se i srušiti

Big Ben, London

Big Ben, London

Londonski toranj sa satom Big Ben nageo se u stranu toliko da je odstupanje od vertikalne ose vidljivo golim okom, saopštila je komisija za državnu imovinu.

Vrh tornja sada je nagnut skoro pola metra, a razlog zbog kojeg se to događa jest taj da postepeno tone u zemljište ispod sebe, ali više na svoju sjevernu nego južnu stranu.

Razlog tome su građevinski projekti koji su se radili ispod temelja 96 metara visokog tornja, čija je gradnja završena 1858. godine. Ovih projekata je bilo više – od gradnje kanalizacije iz 1860., preko gradnje čuvene linije podzemne željeznice “District Line”, koja se radila deceniju kasnije, do gradnje podzemnog parkinga za parlamentarne zastupnike u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Još jedan projekt koji je uzdrmao temelje Big Bena je gradnja podzemne linije “Jubille Line” u 90-tim godinama prošlog stoljeća. Tada su projektanti koristili specijalnu tehniku kako bi zaštitili Big Ben i ugradili betonsku ploču ispod njegovih temelja, ali bez obzira na to, toranj se nastavio pokretati.

Specijalni izvještaj o istrazi koju su provela tijela Londonske podzemne željeznice i Parlamentarni odjel za imovinu pokazao je da su se kretanja Big Bena intenzivirala u nekoliko posljednjih godina. Od 2003. uređaji su utvrdili da se toranj svake godine pomaknuo 0,9 milimetara i sada je nagnut prema sjeverozapadu 0,26 stepeni.

Poređenja radi, čuveni Kosi toranj u Pizi nagnut je oko četiri stepena.

Ova nagnuća još su u sigurnim granicama, ali u nekim prostorijima Donjeg doma parlamenta, smještenog u Vestminsterskoj palači, zbog njega su se na zidovima pojavila napuknuća.

Ako se legendarni Big Ben nastavi naginjati ovim tempom, u budućnosti bi se vrlo lako mogao srušiti.

Posted by on 2011-10-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login