Čvrsnica – Neodoljivi zov pitome ljepote i surove divljine najviše hercegovačke planine

Čvrsnica je sa svojih 2228 metara nadmorske visine jedna od najviših planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine i najviša je planina u Hercegovini.

Čvrsnica - Hajdučka vrata

Čvrsnica – Hajdučka vrata

Čvrsnica je i sastavni dio Parka prirode Blidinje i nalazi se sa desne strane Neretve, a na nju su posebno ponosni stanovnici Jablanice. Tokom zime na njenim vrhovima pušu vjetrovi brzinom i do 220 kilometara na sat.

Najviše padavina ima u toku zime, ranog proljeća i kasne jeseni. Građena je od krečnjačkih vodopropusnih stijena, a skoro sve vode podzemnim kanalima idu prema Neretvi i njenim pritokama. Sa sjeverne strane je rijeka Doljanka, a sa južne Drežanka. Čvrsnica je bogata pećinama i vrtačama, a snijeg se u njima zadržava i tokom ljeta.

Čvrsnica je zbog svoje raznovrsnosti i ljepote jedna od omiljenih destinacija planinara iz Bosne i Hercegovine i regije. Blidinje jezero, Hajdučka vrata, pećine i vrtače, jezero Crvenjak, Drežanka, Doljanka, šest vrhova većih od 2.000 metara, bogata flora i fauna… Samo su neki od razloga zbog kojih ova hercegovačka ljepotica privlači ljubitelje prirode i planinarenja.

Na toplim padinama planine Čvrsnice rastu i hercegovačka smokva, kajsije i breskva, a kada krenete prema vrhu Pločno ubrzo ćete osjetiti neodoljivi miris borovine i munike. Čvrsnica je zaštićena u sklopu parka prirode Blidinje, a na sat vremena hoda od planinarskog doma Vilinac, nalaze se Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz, odnosno prsten, koja su od 1985. godine zaštićena kao spomenik prirode.

Čvrsnica

Čvrsnica

Na deset minuta hoda od Hajdučkih vrata, na 1970 metara nadmorske visine nalazi se ledničko jezero Crvenjak. Ovo jezero je na najvišoj visini u Bosni i Hercegovini. Ovalnog je oblika, spada u mala jezera, a dugačko je 50, a široko 30 metara. Dubina mu je oko pet metara. Čvrsnica je bogata brojnim endemičnim vrstama, a u jezeru Crvenjak živi triton, endemični vodozemac.

Između Čvrsnice i Vrana u Dugom polju smjestilo se i najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. U sklopu Parka prirode Blidinje nalazi se Blidinjsko jezero. Jezero je na 1183 metara nadmorske visine, a u zimskim danima uglavnom je zaleđeno, pa izgleda kao jedno veliko klizalište. I ovo jezero dom je jedne endemske vrste. Riba oštrulja nastanjuje krška jezera i rijeke Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pored oršulje, jezero je dom i bjelice, klena i alohtone kalifornijske pastrmke.

Na vrhu Pločno nalazi se vojna baza Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koju je Jugoslovenska narodna armija koristila za nadzor i prisluškivanje. Danas su sve vojne aktivnosti u njoj vojna tajna. Osim vrha Pločno postoji još pet vrhova sa preko 2000 metara i to Draga kosa 2217 m, Jelinak 2170 m, Kapci 2156 m, Ploča 2040 m i Veliki Vilinac 2113 m.

Čvrsnica

Čvrsnica

U vedrim ljetnim danima sa vrha planine Čvrsnice pogled seže do Jadranskog mora i poluostrva Pelješac. Čvrsnica je u isto vrijeme lijepa pitoma i surova divlja planina. Planina koja očarava svojom ljepotom, Čvrsnica je blago prirode u Bosni i Hercegovini i destinacija koju morate posjetiti.

Posted by on 2017-09-03. Filed under Magazin, Planinarenje, Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login