Da Vincijeva izgubljena slika sutra napokon na izložbi

Leonardo da VinciSlika slavnog umjetnika Leonarda da Vincija pod nazivom “Spasitelj svijeta” (Salvator Mundi) sutra će se nakon dugo vremena pojaviti na izložbi u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Dugo se mislilo da je slika ukradena i uništena. Sada je u vlasništvu američkog kolekcionara koji ju je 2005. godine odnio na procjenu, a stručnjaci su otkrili da se radi o davno izgubljenoj slici Leonarda da Vincija. Procjenjuje se da bi u slučaju prodaje mogla dostići cijenu od 126 miliona funti, pišu britanski mediji.

No, nije uvijek imala tu cijenu. Na aukciji u organizaciji kuće Sotheby’s 1958. godine prodana je za samo 45 funti. “Stručnjaci” su tada procijenili da se radi o djelu Giovannija Antonija Boltraffija.

Nakon nekog vremena vjerovalo se da je slika zapravo imitacija Da Vincijevog djela, ali restauratori su “očistili” sliku i tada se došlo do saznanja da se radi o istinski velikom djelu velikog umjetnika.

Slika inače datira iz 1500. godine, a od velikog slikarskog majstora ju je naručio francuski kralj Luj XII. Da Vinci ju je u potpunosti završio 1513. godine. Luj ju je kasnije poklonio crkvi, ali ju je prigrabila engleska kraljevska porodica u čijem je vlasništvu bila neko vrijeme.

Posted by on 2011-11-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login