Dan kad je Neil Armstrong kročio na Mjesec

Mjesec, Neil Armstrong

Mjesec, Neil Armstrong

Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo“, čuvena je rečenica koju je 21. jula 1969. godine izgovorio američki astronaut Neil Armstrong, čovjek koji je prvi stupio na tlo Mjeseca i tako ušao u istoriju.

Armstrong je bio pilot američke mornarice koji je u Korejskom ratu izveo 78 borbenih letova, a nakon toga je završio vazduhoplovno-tehničku akademiju, nakon čega je raspoređen u Centar za istraživanje pri NASA. U septembru 1962. godine postao je astronaut.

Apollo 11 bila je prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mjesečevu površinu, peta misija u okviru programa Apollo sa ljudskom posadom i treća sa ljudskom posadom koja je letjela prema Mjesecu. Apollo 11 lansiran je 16. jula 1969. godine sa tročlanom posadom koju su činili vođa posade Neil Armstrong, pilot lunarnog modula Edwin Buzz Aldrin i pilot komandnog modula Michael Collins.

Trostepena raketa Saturn 5 izbacila je posadu u orbitu, a 21. jula 1969. godine u 2.56 sati po univerzalnom vremenu, Armstrong je postao prvi čovjek koji je zakoračio na Mjesec. Ubrzo mu se pridružio i Aldrin, dok je Collins ostao u orbiti oko Mjeseca. Na površini Mjeseca, astronauti su postavili američku zastavu, a potom prošetali i prikupili materijale za istraživanje.

U godinama koje su uslijedile pojavile su se brojne teorije zavjere, da se slijetanje na Mjesec nikad nije ni dogodilo, a jedan od razloga za sumnju bio je taj što se američka zastava njiše, a to ne bi trebalo da se dešava na Mjesecu na kojem nema atmosfere. Ipak, zastava se njiše samo dok je dodiruju astronauti, a vakuum omogućava duže njihanje nego što bi ono trajalo na Zemlji.

Armstrong je umro prošle godine, u 82. godini života, od komplikacija nakon izvršene operacije na srcu.

Posted by on 2013-07-21. Filed under Magazin, Na današnji dan, Tehnologija & Nauka, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login