Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Dan nezavisnosti Bosna i Hercegovina

Dan nezavisnosti Bosna i Hercegovina

1. marta 1992. godine bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji BiH, dok je u RS-u 1. mart običan radni dan. 1. mart ipak je historijska činjenica. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a a sada haški bjegunac Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: ‘Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje’. Ove riječi nisu bile samo dio neprimjerene skupštinske retorike. U ratu koji je uslijedio stotine hiljada ljudi je ubijeno, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom izmijenjena je demografska struktura BiH.

Na isti datum, danas, 1. marta, nakon više od tri mjeseca pauze, biti nastavljeno suđenje Radovanu Karadžiću. Optužnica ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Karadžić će, kako se očekuje, svoju odbranu temeljiti na tvrdnji da su se bosanski Srbi prije svega branili. Haški sud Karadžića je optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, a zajedno sa zapovjednikom Vojske RS-a Ratkom Mladićem smatra se odgovornim za najgori masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, ubistvo gotovo osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995.Karadžić se tereti i za svoju ulogu u opsadi Sarajeva, koja je trajala 43 mjeseca i tokom koje je ubijeno oko 10.000 civila.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da je Zakonom o proglašenju 1. marta/ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine utvrđeno da je 1. ožujak/mart Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine i na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić organizovat će danas u Sarajevu svečani prijem povodom Dana nezavisnosti BiH. Svečani prijem, kojem ni ove godine neće prisustvovati član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, biće održan u zgradi Predsjedništva BiH. Istim povodom, zajedničku svečanu sjednicu održat će i Skupština Kantona Sarajevo i Forum parlamentaraca – 1990 u zgradi institucija BiH u Sarajevu, dok će u Domu Oružanih snaga BiH u povodom Dana nezavisnosti BiH zajedničku svečanu sjednicu organizovati Gradsko vijeće Sarajeva i općinska vijeća gradskih općina.

Informativno turistički portal Bosne i Hercegovine www.bih-x.info svim građanima želi sretan Dan nezavisnosti.

Posted by on 2010-03-05. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login