Danas je Međunarodni dan volontera

UNHCRDanas se obilježava 19. august – Međunarodni dan volontera. Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je jučer tim povodom, čestitajući ovaj dan, rekao da ne postoji godina u kojoj se ne desi neka humanitarna kriza.

Dodao je da, gdje god ima ljudi kojima treba pomoć, tamo su i oni koji im tu pomoć pružaju – žene i muškarci koji udruženim snagama nastoje olakšati patnju i donijeti nadu. “Neka nam oni kojima danas odajemo počast budu inspiracija da i sami učinimo nešto da svijet učinimo boljim mjestom i da što više približimo ljude jedne drugima,” zaključio je Ban Ki-moon.

UN volonteri dio su humanitarnih operacija širom planete i svake godine, oko 1.000 UN volontera radi za UN-ovu agenciju za izbjeglice, a stotine drugih angažirano je u Svjetskom programu hrane i Uredu za koordinaciju humanitarnih poslova, saopćeno je iz Terenskog ureda UNV-a Sarajevo.

Posted by on 2011-08-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login