Danas je prvi dan zime

zima snijegDanas je na sjevernoj Zemljinoj polulopti počelo najhladnije godišnje doba, a u isto vrijeme kada na sjevernoj hemisferi počinje zima, u zemljama južne hemisfere počinje ljeto.

Zima je nastupila jutros u 06.30 i trajat će do 20.03.2012 kada počinje proljeće.

Astronomi ovaj dan nazivaju zimski solisticij. Početak zime se poklapa sa najnižim položajem Sunca u odnosu na nebeski ekvator. Na dan zimskog solisticija na sjevernoj zemljinoj polukugli počinje zima, a južno od ekvatora ljeto.

Prvi dan zime nam donosi najdužu noć i najkraći dan u toku kalendarske godine i u Sarajevu je Sunce izašlo u 07:18, a zaći će u 16:12 sati, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Danas će na jugu prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, a u ostatku zemlje pretežno oblačno, povremeno, sa slabim snijegom.

Vjetar, sjeverni i sjeveroistočni, na jugu i zapadu jak, a u ostalim područjima slab do umjeren. Dnevna temperatura od -4 do 3, na jugu od 6 do 10 C.

Posted by on 2011-12-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login