Danas klanjanje dženaze Berini Hamidović

JMBG_BerinaNa groblju Vlakovo danas u 14 sati bit će klanjana dženaza preminuloj tromjesečnoj bebi Berini Hamidović. Berina, koja nije imala jedinstveni matični broj i pasoš, preminula je na Institutu za majku i dijete u Novom Beogradu, nakon komplikacija zdravstvenog stanja, zbog kojih je i izmještena na liječenje u Srbiju. Prema riječim roditelja, Berina Hamidović je žrtva naše administracije i nerada bh. vlasti.

Hiljade građana okupilo se sinoć ispred zgrade Institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kako bi odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović iz Sarajeva. Na platou ispred Parlamentarne skupštine na licima građana se mogao vidjeti bol i suze.  Građani su u tišini palili svijeće, polagali cvijeće ispred Parlamenta, ostavljali igračke, molitvom ili šutnjom iskazali bol i odali počast.

Berina Hamidović jedna je od beba koje zbog neusvajanja izmjena Zakona o jedinstvenom matičnom broju u našoj zemlji nisu mogle dobiti jedinstveni matični broj. Poziv na okupljanje upućen je preko društvenih mreža, a pozvani su svi ljude dobre volje da se pridruže. Niko od organizatora okupljanja nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, naglašavajući da se radi o jednoj tragičnoj priči uzrokovanoj neradom domaćih vlasti.

Otac preminule bebe Emir Hamidović ponovio je da je njegova kćerkica žrtva administracije. Berini Hamidović, rođenoj 17. marta, dijagnozirana je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze, zbog čega nije mogla jesti.

Nakon neuspjele operacije u Sarajevu, ljekari su prije mjesec predložili nastavak liječenja u Beogradu, gdje je Berina upućena kao hitan slučaj, poslije čega nastaju dodatni problemi pri prelasku granice, budući da djevočica nije posjedovala putne isprave.

Kada je napokon, nakon niza pokušaja i kontakata sa nadležnim institucijama, problem prelaska granice prevladan i kada je djevojčica primljena na Institut za majku i dijete u Novom Beogradu, pojavio se problem plaćanja liječenja.

Emir Hamidović za to krivi Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Naglasio je da dok su se on i njegova supruga borili sa administracijom, Berina je dobila sepsu i preminula 13. juna. Dženaza i ukop Berine Hamidović biće obavljeni sutra na groblju Vlakovo, sa početkom u 14.00 sati.

Posted by on 2013-06-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login