Danas otvaranje izložbe “Penguin Book Covers”

Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo

Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo

U organizaciji SOS Dizajn Festivala u Sarajevu će na Akademiji likovnih umjetnosti danas biti otvorena izložba “Penguin Book Covers”, postavka najzanimljivijih omota Penguin izdanja u proteklih deset godina.

U cilju odavanja počasti sedamdeset i petom rođendanu kompanije “Penguin Books”, njihov dugogodišnji kreativni direktor Paul Buckley je odabrao 75 omota knjiga koje predstavljaju ono najbolje što je Penguin izdao u prethodnoj deceniji istraživši tok dizajna i njegovog procesa svake knjige.

Izložba će biti otvorena do 16. septembra.

Ovaj izbor omota knjiga je objavljen u knjizi “Penguin 75: Designers, Authors, Commentary (the good, the bad…)” koja je izdana 2010. godine.

Prvu izložbu “Penguin 75” je organizirao Emzin Institut i Penguin Group.

‘SOS Dizajn Festival se zahvaljuje Mirku Iliću koji je zaslužan za dolazak ovako značajne izložbe u Sarajevo i Paul Buckleyu koji je dizajnirao plakate za izložbu’,  istaknula je jedna od organizatorica izložbe Sanja Planinić, objasnivši da će sarajevskoj publici biti predstavljena nova verzija izložbe s novim omotima knjiga kompanije Penguin Group USA.

Izložbu ne čine samo korice, nego i jednostavne i komplikovane, tragične i komične priče koje se kriju u dizajnu koji stoji iza knjiga.

Ona opisuje psihologiju koja je pomogla pri odabiru korica i naslovnica između 20 drugih predloženih korica.

Projekt sadrži i komentare i doprinose Paula Austera, Nicholasa Blechmana, Davida Byrnea, Briana Cronina, Elizabeth Gilbert, Hanif Kureishi, Roseanne Serra, Arta Spiegelmana, Rubena Toleda, Tomera Hanuka, Paul Sahre, Chrisa Warea i mnogi drugih dizajnera i ilustratora, kao i autora knjiga i Penguin predstavnika.

Paul Buckley je potpredsjednik, izvršni kreativni direktor Penguin Group USA. On vodi veliki tim dizajnera i art direktora i nadležan je za Penguin, Viking, Penguin Press, Portfolio and Sentinel izdanja.

Radeći s nekim od najtalentovanijih autora, dizajnera, fotografa, tipografa, slikara i ilustratora u Americi i šire, on i njegov tim kreiraju 600 omota za knjige godišnje.

Njihov mnogo puta nagrađivani rad može se vidjeti u mnogim časopisima i dizajn godišnjacima.

‘Zadovoljstvo mi je pozvati publiku na Penguin Book Covers izložbu kao svojevrsnu najavu svega što spremamo za 2. SOS Dizajn Festival koji će biti održan od 9. do 13. oktobra ove godine i koji s nestrpljenjem očekujemo’, najavila je Planinić, koja je i jedna od osnivačica Festivala.

Posted by on 2013-09-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login